• Skriv ut
Alternativ bildtext

Tips när du laddar din elbil

Den rena elbilen blir ett allt vanligare inslag i framför allt stadstrafik. Elbilen är utan jämförelse den mest ”snälla” bilen mot klimatet, förutsatt att elen den laddas med är producerad på ett klimatvänligt sätt. Här får du några tips för att ladda din elbil säkert.

Din elbil behöver laddas med jämna mellanrum, eftersom en laddning med dagens batteriteknik endast räcker till cirka 15-18 mils "miljövänlig" körning. För att få ett flexibelt utnyttjande av din elbil, behöver du kunna ladda på lite olika laddplatser, exempelvis hemma, på jobbet och eller vid köpcentret.

Adaptrar kan behövas för laddning

Till din elbil får du med en laddkabel som är speciellt framtagen för just den bilen och för de laddstationer som stöder den typen av anslutning. De olika varianterna av kontakter, uttag och kablar är ganska många och detta har inneburit att en marknad för olika typer av adaptrar har vuxit fram. För att det ska vara smidigt och enkelt vid laddning behöver du också kunna ladda på ställen där det inte finns en laddstation med just det uttaget du har till din elbil, till exempel hemma eller på jobbet.

Schuko-kontakt

Vid laddning av elbilar från vanliga vägguttag där en så kallad Schuko-kontakt (vanlig kontakt för allmänt bruk, se bild ovan) passar, bör du tänka på nedanstående:

  • Gruppledningen från säkringscentralen till uttaget som du laddar från, bör inte ha några andra fasta belastningar installerade.
  • Laddning av elbil sker oftast med en kontinuerlig ström och därför måste gruppledningen i den fasta installationen i sin hela längd vara dimensionerad för den kontinuerliga strömmen.
  • Om du är osäker på om gruppledningen som matar uttaget för "elbilsladdning" är rätt dimensionerat, kontakta en elinstallatör för besiktning.
  • Se till att laddkabeln med adapter i sin helhet inte är skadad och är ren.

Läs leverantörens anvisningar innan du laddar

Vid laddning av elbilen vid en laddstation är stationens olika typer av uttag rätt dimensionerade, men du bör vara mycket noggrann med att följa billeverantörens anvisningar vid laddning.

Anledningen till att det finns så många olika kontaktsystem är, att den internationella standardiseringen inte har kunnat hålla samma fart i utvecklingsarbetet av gemensamma standarder som billeverantörernas tekniska utveckling av fordon och laddsystem.

 

Text: Anders Petersson

Bild: Mostphotos

 

Tillbaka till nyhetsbrevet

 

Sidansvarig: Sandra Hjelm
Publicerad: 2015-06-23
Senast uppdaterad: 2015-06-23