• Skriv ut
Alternativ bildtext

En helt vanlig lampa

Elsäkerhetsverket får som tillsynsmyndighet för elektromagnetisk kompatibilitet (EMC) åka ut på en del tillsynsbesök för att reda ut störningsproblem. Många av dessa handlar om problem med radiomottagning.

Ett naturligt antagande är att störd radiomottagning orsakas av någon form av radiosändare men faktum är att det är ganska ovanligt. I stället kommer faktisk merparten av radiostörningarna från elektriska utrustningar (apparater eller fasta installationer).

Radiostörningar som biprodukt

Det kan tyckas lite märkligt eftersom de vanligen inte alls innehåller någon radiosändare. Orsaken ligger vanligen i dålig konstruktion, olämpligt utförd installation eller helt enkelt att något gått sönder. Följden blir då att utrustningen helt plötsligt blir en oavsiktlig radiosändare och som antenn fungerar anslutna kablar. Så gott som alltid märker innehavaren inget av det här utan det drabbar för det mesta någon annan.

Ett exempel

BordslampaI det här fallet drabbades en radioamatör av störningar på kortvågsfrekvenser och efter en del letande hittades en till synes oskyldig lampa, en så kallad touchlampa. Lampan manövreras till önskad ljusstyrka genom att beröra foten av metall. Oavsett om den var tänd eller släckt blev det mycket starka radiostörningar som nådde radioantennen, placerad nästan 100 meter från lampan.

Mervärde av tillsynen

När vi som här hittar störande produkter vid tillsynsbesök brukar det återkopplas till Elsäkerhetsverkets avdelning Produkter, som ibland utför tillsyn av produkten som en marknadskontrollåtgärd. Andra myndigheter, exempelvis Post- och Telestyrelsen, har också bidragit med tips om störande produkter. Just i detta fall var det dock inte aktuellt med marknadskontroll eftersom produkten i fråga inte längre finns på marknaden. Innehavaren har kasserat den störande lampan.

 

Text: Henrik Olsson
Foto: Elsäkerhetsverket

 

Tillbaka till Nyhetsbrevet

Nyhetsbrevet som pdf

Sidansvarig: Elisabet Ek
Publicerad: 2015-12-10
Senast uppdaterad: 2015-12-10