• Skriv ut
Alternativ bildtext

Att handla på nätet

Att handla på nätet är idag vanligt. Oftast går det bra, men tänk på att kontrollera produkten och den du köper av så att du blir nöjd med din produkt.

När du handlar via nätet så finns inte samma möjlighet att granska produkten som när du står i en fysisk butik. Det är alltså svårare att avgöra om den är säker, men det är inte omöjligt.

Goda råd

 1. Kolla först upp all information om elprodukten på den sida där du tänkt köpa dem. Finns det bra bilder där du kan se märkningen? Om inte, fråga säljaren. Här är några märkningar som ska finnas på de flesta prylar:
  • CE-märkning (när tillämpligt)
  • Tillverkare
  • Typbeteckning
  • Märkdata (spänning, ström med mera)
 2. Finns det en bruksanvisning att ladda ner? Det kan stå viktiga saker där som kan hjälpa dig att se om elprodukten är rätt för dig och den plats som den ska placeras på.
 3. Om du verkligen vill ha just den elprodukten men har fler frågor, ställ dem till säljaren. Det är bra att vara en aktiv konsument. Får du inget svar så finns det ofta en annan säljare att köpa från.

Seriösa handlare?

Det händer att konsumenter slår till på lockande erbjudanden på nätet, och det senare visar sig att företaget inte tagit sitt fulla ansvar för vare sig produkten eller konsumenten. Hos "Hallå konsument" finns det bra tips som kan hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av butiker på nätet.

Hallå konsument: Handla på nätet (extern länk)

Undvik privatimport om du inte är säker på produkten

Kortfattat kan man säga att samma säkerhetskrav gäller för dig som importerar för privat bruk och för den som importerar för att sälja. Skillnaden ligger i att det även finns krav på CE-märke och bruksanvisning på svenska för de produkter som ska sättas på marknaden, det vill säga säljas, skänkas, hyras ut eller på annat sätt tillhandahållas.

Du måste alltså själv säkerställa att produkten uppfyller kraven och är säker att använda i Sverige.

Vid privatimport gäller också särskilda regler för tull och avgifter.
Hallå konsument: Handla på sajter utanför EU (extern länk)

Sidansvarig: Martin Gustafsson
Publicerad: 2017-06-12
Senast uppdaterad: 2017-08-01