• Skriv ut

Spisar

Att köpa en ny spis innebär inte bara val av färg, material och effekt. Du bör dessutom tänka på att spisen ska passa ihop med elinstallationen i ditt hem.

En spis kan anslutas till elanläggningen på olika sätt. Det finns bland annat spisar med enfas- eller trefasanslutning, stickpropp eller fast installation. Ta gärna ett foto av anslutningen bakom din spis och ta med till affären så hjälper försäljaren dig att välja en spis med en anslutning som passar hos dig.

Installation

En spis med stickpropp får du installera själv medan en spis med en fast anslutning måste monteras av en behörig elinstallatör. Välj en elinstallatör som är van att arbeta med vitvaror och köksinstallationer.

Kontrollera märkning

Innan du köper en spis bör du kontrollera att den är CE-märkt och att den har en bruksanvisning på svenska. Genom CE-märket försäkrar tillverkaren att produkten uppfyller grundläggande hälso- och säkerhetskrav.

Ändra inte spisens konstruktion

Klipp inte av en kabel med stickpropp för att använda den till en fast installation. Gör du det ändrar du spisens konstruktion och tillverkaren har inte längre ansvar för att den är säker.

Nya regler från 1 juli

Alla företag som utför elinstallationsarbete på andras anläggningar, det vill säga en elcentral och dess anslutningar, ska från och med 1 juli finnas med i Elsäkerhetsverkets register. Det gör det enkelt för dig som köper elinstallationstjänster att kontrollera att företaget uppfyller vissa grundläggande krav och står under Elsäkerhetsverkets tillsyn. Läs mer om förändringarna.

Sidansvarig: Birgitta Andersson
Publicerad: 2010-11-25
Senast uppdaterad: 2017-04-03