Jordfelsbrytare

En jordfelsbrytare är en billig livförsäkring och ett bra komplement till andra nödvändiga åtgärder i en elinstallation.

En jordfelsbrytare bryter strömmen snabbt om till exempel en apparats hölje skulle bli spänningsförande och minskar därmed risken att någon i din omgivning skadas av el. En jordfelsbrytare för personsäkerhet ska vara märkt med 0,03 A eller 30 mA.

Använd jordfelsbrytare

I bland annat nya bostadsinstallationer är jordfelsbrytaren ett krav. Bor du i en äldre bostad som saknar jordfelsbrytare kan du använda en flyttbar jordfelsbrytare. En flyttbar jordfelsbrytare kan även vara bra att använda:

  • om din bostad har en gammal elinstallation
  • som ett extra skydd om du har små barn
  • om du arbetar med elverktyg utomhus.

Slår jordfelsbrytaren ifrån när du trycker på provknappen?

Kontrollera att jordfelsbrytaren fungerar och att strömmen bryts när du trycker på testknappen. Detta bör du göra minst en gång i halvåret. Om den inte slår ifrån ska du kontakta en fackman. Är jordfelsbrytaren flyttbar ska du lämna tillbaka den till butiken eller lämna den till elåtervinning.

Slår jordfelsbrytaren ifrån omedelbart efter återställning, utan att du vet orsaken?

Skruva ur alla proppar eller slå ifrån automatsäkringarna. Slå till jordfelsbrytaren och skruva sedan i proppar en efter en, eller vippa tillbaka automatsäkringar en i taget. Om du inte hittar felet, kontakta en fackman.

Läs mer om jordfelsbrytare i broschyren Jordfelsbrytare, beställ den gratis via vår publikationsshop.

Sidansvarig: Per Hellström

Publicerad: 2009-02-20
Senast uppdaterad: 2013-10-22

54.81.53.224