• Skriv ut

Elektromagnetiska hot i fokus under möte i London

Parlamentet i London var under måndagen platsen för ett möte om elektromagnetiska hot mot elektrisk infrastruktur.

James Arbuthnot från underhuset var mötesordförande, tillsammans med de amerikanska kongressledamöterna Yvette Clark och Trent Franks. Inledningsanförandet hölls av baronessan Neville-Jones som är minister i den brittiska regeringen med ansvar för säkerhet. Experter på elektromagnetiska hot medverkade under mötet. Dessa beskrev riskerna och vilka skydd som finns.

Elektromagnetiska hot

Hoten spänner från geomagnetiskt inducerade strömmar orsakade av så kallade solstormar till avsiktliga elektromagnetiska störningar av terrorister. Solstormar kan slå ut järnvägars signalsystem och orsaka stora elavbrott. I Malmö drabbades 50 000 personer av elavbrott i samband med en solstorm hösten 2003.

Det amerikanska representanthuset röstade nyligen enhälligt ja till ett lagförslag med krav på elektromagnetiskt skydd för elektrisk infrastruktur. Frågan är nu i senaten för avgörande. En av cheferna vid den amerikanska myndigheten FERC – Federal Energy Regulatory Commission refererade till en amerikansk studie. Studien visar att en kraftig solstorm skulle kunna innebära fleråriga avbrott i den amerikanska elförsörjningen.

Behov av förebyggande åtgärder

Flera av mötets talare underströk elnätens fundamentala betydelse för samhället och behovet av förebyggande åtgärder. Elsäkerhetsverkets generaldirektör medverkade som inbjuden talare. Han gav där exempel på svenskt arbete för skydd mot geomagnetiskt inducerade strömmar och avsiktlig elektromagnetisk störning. Han pekade även på riskerna med utvecklingen mot alltmer elektronik i elsystemen. Inte minst för smarta elnät.

Ett avslutande anförande hölls av britten Liam Fox som är statssekreterare med ansvar för försvarsfrågor. Han underströk vikten att förebygga risker med potentiellt stora konsekvenser och inbjöd till transnationellt samarbete. Mötet i London var det första i sitt slag som följs av ett planerat möte i Kapitolium Washington D.C. i april 2011.

Externa länkar (öppnas i nytt fönster)

Sidansvarig:
Publicerad: 2010-09-21
Senast uppdaterad: 2014-11-10