• Skriv ut

Vardagsrummet flyttar ut

Vi vistas allt mer i våra trädgårdar och använder mer el utomhus, exempelvis till belysning för att skapa stämning, utomhuskök eller infravärme. Det är spännande med all kreativitet men det är också viktigt att tänka på elsäkerheten.

Belysningen i våra trädgårdar blir allt mer trendig. Det handlar inte längre om en lampa ovanför dörren, några på fasaden och för att lysa upp infarten. Ordet ”ljusdesign” har tagit plats på arenan och ljus används för att skapa stämning, rum och ge fokus åt det vackra. Catharina Stenfors är ljusdesigner, med egna företaget Studio Stenfors i Stockholm, och hon följer den trädgårdstrend vi kan se idag.

- Våra trädgårdar används idag som extra vardagsrum och vi möblerar med soffgrupper på terrassen. När vi planerar trädgårdsbelysning på våra breddgrader handlar det även mycket om hur trädgården upplevs inifrån, under den tiden av året som vi inte vistas ute så mycket. Detta gör vi genom att belysa och skapa vackra vyer genom fönstren. En mörk trädgård kan liknas vi en scen där vi förstärker och lyfter fram detaljer med ljus, säger Catharina Stenfors.

Ljuset får oss att känna trygghet

Men att belysa sin trädgård har även en dimension till utöver att det är vackert. Det gör också att vi känner oss tryggare när vi får en överblick av trädgården i mörkret.

- Ljus används inte bara för att vi själva ska kunna orientera oss när vi rör oss utomhus, det gör också att vi känner oss säkrare inomhus när vi kan se vad som händer utanför våra fönster. Det forskas mycket kring hur ljus påverkar vårt välmående och en del av att känna sig trygg handlar om att vi kan se och tolka vår omgivning, säger Catharina Stenfors.

Vilken typ av belysning ska man välja?

- Teknikutvecklingen har gett oss nya, mindre armaturer som är lättare att dölja. Utmaningen i trädgårdar handlar ofta om var man ska placera armaturer utan att de syns eller bländar. Numera finns det nästan bara små och energieffektiva LED-armaturer i leverantörernas sortiment, säger Catharina Stenfors.

Catharina StenforsHur ser framtidens belysning ut i våra trädgårdar?

- Jag tror att man i större utsträckning kommer att börja planera utomhusbelysningen redan i samband med att man bygger sitt hus eller anlägger sin trädgård. För att få en bra belysning i trädgården dels något fint att belysa och dels någonstans att montera och gömma armaturer. Teknikutvecklingen kommer också att leda till nya möjligheter. Förhoppningsvis har vi om tio år kommit på bättre lösningar för att driva utomhusarmaturer med solenergi, säger Catharina Stenfors.

Glöm inte säkerheten

P-A Ljung driver Ljungs El i Karlskoga, ett familjeföretag som startades 1948, och han märker tydligt av den trenden vi ser i våra trädgårdar. Men det P-A fokuserar på är inte enbart designen utan att installationerna ska vara säkra och hållbara.

- Idag placeras elprodukter, som kräver en elinstallatör, på samma hylla där man kan hitta produkter som är ok att ansluta själv utan elkompetens. Det skapar förvirring och kan bli otydligt för dig som konsument att veta när en elinstallatör ska anlitas. Så fort det är en fast installation, det vill säga en produkt utan stickpropp, då ska du anlita en elinstallatör. Man kan se det som en extra försäkring, för en felaktig installation kan vara livsfarlig, säger P-A Ljung.

Tips inför kommande vinter gällande utomhusbelysning?

- Det är viktigt att ha produkter som tål det klimat de ska användas i, då tänker jag även på belysning inför julen. De ska vara avsedda för utomhusbruk. Har du inte en jordfelsbrytare så bör du absolut installera en sådan. Många äldre bostäder har inte jordfelsbrytare idag och är olyckan framme så är det en billig investering och kan rädda liv. Arbetar du till exempel tillfälligt i trädgården med något så finns det även portabla jordfelsbrytare i handeln, säger P-A Ljung.

Tänk på att det är du som husägare som ansvarar för elen i din trädgård. I värsta fall kan du råka ut för strömgenomgång, om armaturen inte uppfyller de krav som ställs, och då är faran för ditt eller någon annans liv uppenbar. Se till att alltid ha en jordfelsbrytare installerad i förebyggande syfte om olyckan skulle vara framme. Om du inte har en jordfelsbrytare, kontakta en elinstallatör för installation.

Checklista för produkter utomhus

  • Anlita en elinstallatör för fasta installationer.
  • Leta efter CE-märket på produkten som visar att produkten uppfyller grundläggande säkerhetskrav. 
  • Vi rekommenderar att installera jordfelsbrytare, för exempelvis tillfälligt arbete utomhus finns portabla jordfelsbrytare. 
  • Var uppmärksam på eventuellt slitage eller skadade produkter och sladdar. 
  • Placering – kommer det att var mycket aktivitet nära armaturen, till exempel gräsklippning eller lek? 
  • Kontrollera att sladdar som används utomhus är jordade och har rätt IP-beteckning, minst IP44. 
  • Hantera dina produkter med varsamhet, följ tillverkarens anvisningar om användning och skötsel. 
  • Använd inte apparater avsedda för inomhusbruk utomhus. 
  • Plocka in dina produkter under vintern, väder och vind kan bidra till att exempelvis sladdar spricker.

 

Mer information

Sidansvarig: Sandra Hjelm
Publicerad: 2014-09-22
Senast uppdaterad: 2015-02-12