• Skriv ut

Elisabet Falemo representant för jämställdhetsfrågor i globalt nätverk

Elisabet Falemo, generaldirektör vid Elsäkerhetsverket är en av tre kvinnor som utsetts av regeringen, att representera Sverige i ett internationellt nätverk för jämställdhetsfrågor inom Clean Energy Ministerial (CEM).

 

Den 1-2 juni deltog Nils Vikmång, statssekreterare hos samordnings-och energiminister Ibrahim Baylan, i ett ministermöte om hållbara energilösningar i San Francisco, Clean Energy Ministerial 7. Vid mötet tillkännagavs bland annat att Sverige anmäler tre representanter till jämställdhetsinitiativet Clean Energy Education and Empowerment (C3E), vilket syftar till att öka kvinnors deltagande i energisektorn över hela världen. Förutom Elisabet Falemo är det Annika Viklund, Senior Vice President, Vattenfall Distribution och Elin Löfblad, Head of Distributed Energy, OX2 som ska representera Sverige i nätverket. Elisabet Falemo Foto: John Persson

Fler kvinnor behövs inom klimat- och energiområdet

- Gamla strukturer och föreställningar gör att kvinnor är underrepresenterade inom energiområdet i större delen av världen. Fler kvinnors deltagande är viktigt i arbetet med att hantera klimatutmaningen och bygga hållbara energisystem. Eftersom jag arbetat med energi- och miljöfrågor under stor del av mitt yrkesliv är det en stor ära att få representera Sverige i detta nätverk, säger Elisabet Falemo.

Clean Energy Ministerial

Clean Energy Ministerial (CEM) är ett samarbete mellan ett 20-tal länder, inklusive de nordiska. Länderna står tillsammans för 90 procent av investeringarna i ren energi och 75 procent av växthusgasutsläppen. Samarbetet syftar till att påskynda spridning av hållbara energilösningar inom områden som smarta elnät, elfordon och belysning. Sverige har deltagit aktivt i samarbetet sedan starten 2010.

- Det ska bli intressant att utbyta erfarenheter och stötta utvecklingen tillsammans med framstående kvinnor i energisektorn från andra länder. Jag hoppas att vi kan inspirera ungdomar att välja utbildning och jobb inom energisektorn där det verkligen händer mycket globalt, säger Elisabet Falemo.

Läs mer om det internationella nätverket C3E.

Text: Cia Edlund

Sidansvarig: Cia Edlund
Publicerad: 2016-06-10
Senast uppdaterad: 2016-06-10