• Skriv ut

Farlig robotlampa återkallas

En barnlampa i form av en robot återkallas från konsumenter. Elsäkerhetsverket har hittat flera allvarliga brister vilket kan leda till att den som kommer i kontakt med lampan kan få en elchock.

Foto: Elsäkerhetsverket- Barnlampor får ha högst 24 volt matningsspänning och den här robotlampan har 230 volt. Det kan leda till livsfara om barn hanterar lampan, säger Katarina Olofsson, inspektör vid Elsäkerhetsverket. 

Själva lampdelen kan alltför lätt tas loss för hand och lampan är gjord i porslin vilket gör att den lätt går sönder. Om den går sönder blir spänningsförande delar lätt åtkomliga vilket ger en risk för elchock.

Bristfällig märkning

Märkningen är också mycket bristfällig och lampan saknar blandannat CE-märke, typbeteckning och effektmärkning. Även EG-försäkran, det grundläggande dokumentet för CE-märkningen, saknas. Lampan är av fabrikatet Salt & Pepper och ett känt försäljningsställe är Smart Buy.

Elsäkerhetsverket har beslutat och meddelat importören Höör Lager AB att de ska återkalla alla sålda produkter.

Äger du den här produkten?

Om du äger robotlampan bör du lämna tillbaka den till inköpsstället eller förstöra den. Importören Höör Lager AB är ålagd att varningsinformera.

Foto: Elsäkerhetsverket

perm_contact_calendarKontakt

Katarina Olofsson

Inspektör marknadskontroll
Telefon: 010-168 05 25
E-post: katarina.olofsson@elsakerhetsverket.se

Cia Edlund

Kommunikationschef
Telefon: 010-168 05 16
E-post: cia.edlund@elsakerhetsverket.se

Dokument

Mer information

Sidansvarig: Cia Edlund
Publicerad: 2014-02-06
Senast uppdaterad: 2015-02-09