• Skriv ut

Så elsäkrar du julens ljusglimtar

Julen står för dörren och försäljningen av julbelysning ökar markant i butikerna. Nästan hälften av den julbelysning som Elsäkerhetsverket testar får försäljningsförbud. Myndigheten tipsar om vad konsumenten bör tänka på för att julen ska bli elsäker.

Lamphållare lossnar lätt. Foto: ElsäkerhetsverketJulstjärnor, adventsljusstakar och ljusslingor – snart fylls våra hem med allehanda elektriska produkter som lyser upp tillvaron både inomhus och utomhus. Varje vinter testar myndigheten elektriska julprodukter.

Statistik från 2011 visar att andelen försäljningsförbud bland julbelysning är mycket högre än annan belysning, och de fel som hittas är allvarligare än på annan belysning.

Hälften godkänns inte

Elsäkerhetsverkets tester gällande övrig belysning visar att en tredjedel har brister och får försäljningsförbud. När det gäller julbelysning är det alltså nästan hälften som inte godkänns.

 

Figur 1 Endast drygt 10 % av de provade julprodukterna var godkända

 

 

Figur 2 Mycket hög andel hade så allvarliga fel att den ansvarige aktören måste återkalla redan sålda exemplar

 

Hög andel försäljningsförbud

43 procent av de provade julprodukterna fick försäljningsförbud och 18 procent av dessa förbud var så allvarliga att aktören fick återkalla dem från konsument. Det var bara 13 procent som klarade sig utan anmärkning, vilket är anmärkningsvärt lågt. I den ordinarie marknadskontrollen av belysning är det runt en fjärdedel som klarar sig utan anmärkning i Elsäkerhetsverkets provningar.

Kan medföra elchock

Åtkomst spänningsförande sockel. Testfingret kommer åt spänningsförande delar. Foto: ElsäkerhetsverketDe produkter som fick försäljningsförbud med återtagande från konsument hade allvarliga fel. Bland annat fanns spänningsförande delar direkt åtkomliga vilket kan medföra elchock och livsfara.

- När det gäller julbelysning så är de vanligaste orsakerna till förbudet att det saknas dokumentation och säkerhetsrelaterad märkning, säger Susanne Sundström på Avdelningen för produkter vid Elsäkerhetsverket. Exempelvis ska det finnas en bruksanvisning på svenska. Produkten ska vara CE-märkt och dessutom vara IP-klassad om den är avsedd för utomhusbruk.

Tänk på det här när du köper elektriska julprodukter:

  • Titta efter CE-märkningen. Är produkten CE-märkt garanterar tillverkaren att den uppfyller EU:s säkerhetskrav.
  • Det ska stå på produkten om den är avsedd för utomhusbruk. Att använda en ljusslinga för inomhusbruk till granen utomhus kan innebära direkt livsfara.
  • Titta efter märketikett med uppgifter om tillverkare och IP-klass som visar om produkten kan användas utomhus. IP44 eller högre siffervärde gäller för att produkten ska stå emot påfrestningarna med vatten, vind och kyla.
  • Se efter att sladd och kontakt är hela och att det inte finns några sprickor. Släng ljusslingor med trasiga lampor om du inte kan byta ut dem.
  • Tänk på att inte placera ljusslingor nära lättantändligt material.
  • Ett tips är att ansluta dina julprodukter via en jordfelsbrytare för extra skydd. Se till att motionera de jordfelsbrytare som du har i huset när du ändå är igång.

I anslutning till detta pressmeddelande kan du läsa om de vanliga fel som Elsäkerhetsverket hittat hos elektriska julprodukter.

Om du har köpt en produkt som visar sig ha brister kan du anmäla det via Elsäkerhetsverkets webbsida. Se länkar i högerspalten.

 

Text: Cia Edlund, Susanne Sundström och Martin Gustafsson

Foto: Elsäkerhetsverket

Kontakt

Susanne Sundström, inspektör Elsäkerhetsverket
0550-851 42, 070-269 92 43
susanne.sundstrom@elsakerhetsverket.se

Martin Gustafsson, inspektör Elsäkerhetsverket
0550-851 43, 070-257 99 84
martin.gustafsson@elsakerhetsverket.se

 

Cia Edlund, informationschef Elsäkerhetsverket
072-522 13 57
cia.edlund@elsakerhetsverket.se

Dokument (öppnas i nytt fönster)

Mer information

Anmälan av bristfälliga produkter (webbsida på denna webbplats)

Vanliga fel hos julbelysning (webbsida på denna webbplats)

Sidansvarig:
Publicerad: 2012-11-14
Senast uppdaterad: 2015-02-09