kvinna på golvet reder ut tilltrasslad julbelysning

Fel adapter till din ljusslinga – en brandrisk

Har du ordning på din julbelysning eller hör du till dem som varje jul får nysta upp härvor av kablar? Det är vanligt att ljusslingor har en transformator, som är till för att omvandla spänningen från 230 Volt till exempelvis 12 eller 24 Volt. Elsäkerhetsverket vill belysa risken med att använda en transformator med fel spänning vilket är en brandrisk.

Problemet uppstår om du av någon anledning byter transformator till din ljusslinga. Många vet inte om att dessa har olika spänning precis som ljusslingorna är anpassade till lägre eller högre spänning.

- Vid fel matchning så att säga, om du till exempel använder en transformator som pytsar ut 36 volt och kopplar den till en ljusslinga anpassad för 6 Volt så blir det en överspänning. Först märker du troligen bara att den lyser starkare men med tiden kan det leda till en brandrisk, förklarar Thomas Nilson, inspektör marknadskontroll vid Elsäkerhetsverekt.

Transformator, adapter, trafon, spänningsomvandlare eller ”klump”, kärt barn har många namn, finns i många olika varianter. Vanligt är att de omvandlar utgående ström från, 4,5 Volt till 36 Volt för längre ljusslingor med många lampor. Skulle du däremot använda en transformator som ger 6 Volt till en slinga på 36 Volt så händer inget farligt.

Så här kollar du din transformator och ljusslinga

Även ljusslingan är viktig att ha koll på då den är anpassad för en viss spänning. När du köper en ljusslinga ska informationen finnas på kartongen och på själva ljusslingan, men många tar bort lappen som ofta är större och kanske förstör det estetiska intrycket.

- Det är sällan transformator och ljusslinga delas på men då det kan hända är om vissa delar är trasiga och du försöker pyssla ihop olika delar i din julbelysning. Tänk på att även kolla spänningen för ljusslingan och inte bara på transformatorn. Saknas informationen, förpackningen är slängd och lappen på slingan är borta så använd den inte, menar Thomas Nilson.

Inte värt risken

Att chansa på att transformatorn har högre spänning än ljusslingan och inte tvärtom är en risk som inte är värd att ta. Det kan ta lång tid innan något händer. Även om du har LED-lampor så kan de explodera och ligger de nära brandfarligt material så kan det börja brinna.

I mörkaste december uppskattar vi det ljus vi kan få, och att det är välkommet behöver vi inte tvivla på. Det är bara att ta sig en titt i våra trädgårdar, på våra torg och balkonger. Det är inte bara vuxna som tycker om att dekorera inför julen och därför är det bra att även prata med våra unga om vad spänning är och hur transformatorer fungerar.

 

Bild: iStock

Text: Sandra Hjelm

Sidansvarig: Sandra Hjelm