elgrill utomhus

Grilla elsäkert i sommar

Våren och sommaren har inletts med torra dagar och i många kommuner råder eldningsförbud. Då inte vanliga grillar får användas kan det tänkas att allt fler väljer elektriska grillar i sommar. Här kommer några tips från Elsäkerhetsverket.

Utöver eldningsförbudet är det vanligt att hyres- och bostadsrättsföreningar endast tillåter elgrillar. Dels för att brandrisken inte är lika stor men de osar också i regel mindre. Elgrillar finns i olika storlekar och är smidiga att ta med sig i husbilen, men trots många fördelar finns det en del att tänka på kring säkerheten.

- Alla elektriska produkter som säljs inom EU idag ska vara CE-märkta. Det innebär att tillverkaren intygar att produkten uppfyller gällande krav på säkerhet. Det ska också alltid finnas en bruksanvisning på svenska. Läs alltid genom den innan du använder din elgrill, det är viktigt då det är en elprodukt som används utomhus och därmed utsätts för andra påfrestningar som väder och vind, menar Thomas Nilson, elinspektör vid Elsäkerhetsverket.

Det finns bordsgrillar som inte är avsedda för att användas utomhus. Ta alltid reda på vad som står i bruksanvisningen. Elprodukter som är tillverkade för att användas utomhus har en högre IP-klass. Med IP-klass menas hur väl produkten är skyddad mot till exempel fukt och regn.

Jordfelsbrytare – en billig livförsäkring

Kolla så att uttaget du använder till elgrillen är jordat. Jordfelsbrytare är alltid att rekommendera för att skydda både dig och andra. Om ett fel inträffar och strömmen tar fel väg kan det vara livsfarligt om det inte finns en jordfelsbrytare som kan bryta strömmen. Det finns även portabla jordfelsbrytare att köpa.

Dra alltid ur sladden när du grillat klart

Tänk på att alltid dra ur sladden när du grillat klart. Det kan finnas barn i närheten och det är du som äger produkten som bär ansvaret för den. En kvarglömd sladd kan också vara mycket farligt om den inte syns när du klipper gräset.

Håll utkik efter skador

Det är inte bara inför säsongens första grillning som du bör titta efter om den klarat vinterförvaringen väl. Att se över exempelvis sladd och kontakt så att de är hela och utan sprickor bör göras innan varje grillning. Skydda gärna grillen mellan grillningarna så att det inte blir onödigt slitage. Om du upptäcker något som gått sönder ska du alltid åtgärda detta innan du grillar igen.

Sidansvarig: Sandra Hjelm