Elektrisk häcksax.

Klipp häcken -inte sladden

Många väljer en eldriven häcksax. Den är kraftfullare än häcksaxar med batteri och inte lika tung som en bensindriven. Tyvärr kan sladdar vara i vägen och svåra att se när du klipper häcken. Vi på Elsäkerhetsverket vill skicka med några tips för en säkrare klippning.

Se alltid till att du har en jordfelsbrytare som fungerar, om olyckan är framme är det en billig livförsäkring. Det finns även portabla även om fast installerade är att föredra. Tänk på att använda skarvsladdar avsedda för utomhusbruk om du behöver använda det.

- Om det skulle vara fuktigt i gräset eller häcken är kablar för utomhusbruk anpassade så att de ska klara det. Var noga med att det ska vara IP 44 eller högre, vilket betyder att kabeln har rätt skyddsklass, säger Martin Gustafsson, elinspektör vid Elsäkerhetsverket.

När du väljer häcksax ska du tänka på att du orkar bära den och att handtagen känns bra, detta för att få  bra balans och minska risken för olyckor ifall orken försvinner. Det ska vara säkert att hantera en häcksax. Använd alltid skyddsglasögon och rejäla handskar.

- Det kan lätt bli så att man går upp i klippningen, bara lite till och lite till och plötsligt blir det bara svart och tyst. I bästa fall. Att klippa av sladden i samband med klippning av häcken är inte ovanligt och det kan bli så olyckligt att man får en elchock, säger Martin.

Död mans grepp

Kolla att maskinen är utrustad med ett ”död mans grepp” som innebär att maskinen stannar om du tappar greppet om den. Ta paus då och då för att behålla koncentrationen. Titta till sladden ofta så att den inte är i vägen. Håll sladden bakom dig, dra med dig den allteftersom du flyttar dig.

- De flesta maskiner på marknaden har en säkerhetsfunktion som innebär att två knappar måste hållas intryckta under arbetets gång. Tappar användaren greppet om en av knapparna stannar maskinen omedelbart. Detta är en bra säkerhetsdetalj som minskar risken för olyckor rejält, säger Martin.

Vänd aldrig tillbaka efter en gren du missat utan att alltid kolla sladden först. Ett tips är att använda sladdar med färg som syns bra mot det gröna, som röd eller gul.

Om olyckan är framme

  • Bryt strömmen! Dra ur kontakten ur väggen. Rör inte något strömförande innan det är gjort.
  • Läs bruksanvisning om hur man byter sladden. Ofta kan det vara så att den inte kan bytas av dig utan måste lämnas in.
  • Glöm inte att kolla om säkringen gått när du ska använda uttaget igen.
  • Kolla ifall jordfelsbrytaren löst ut. Har du ingen, så är det läge att köpa en. Det finns portabla jordfelsbrytare som kan användas.

Koppla säkert i sommar

Det är många som använder sin semester till att renovera och bygga. På Kopplasäkert.se kan du enkelt ta reda på vilka eljobb du får göra själv och vilka som kräver ett registrerat elföretag.

 

Text: Sandra Hjelm

Foto: iStock