Halloweenbelysning som pumpor och spöken på rad.

Spöken kan vara farliga – på riktigt

Spöken, skelett och pumpor invaderar oss under sista oktoberveckan, Halloween är en omtyckt högtid även om den mestadels firas bland de yngre. Men det finns risker med Halloween som kan vara läskiga på riktigt, som när el används på fel sätt.

Katarina Olofsson är inspektör på Elsäkerhetsverket och arbetar med produkter och elsäkerhet:

Hur kan el användas på fel sätt under Halloween?

- Om du exempelvis vill ha ljusdekoration utomhus och den har en sladd med stickpropp. Alla elprodukter som används utomhus och som kopplas till elnätet måste vara gjorda så att de tål fukt och kyla. Det ska stå på produkten om den är tillverkad för utomhus- eller inomhusbruk. En inomhusprodukt som inte klarar fukt och som används ute kan i värsta fall bli strömförande.

Kan det vara farligt med lampor som drivs av batterier?

- Batterier är att föredra med tanke på brandrisk och risk för elchock. Vi ser att de flesta Halloweenprodukter med belysning idag är batteridrivna vilket är bra tycker vi på Elsäkerhetsverket.

Hur vet jag att min ljusslinga får användas utomhus?

- Det finns något som heter IP-klass och siffrorna som står där talar om hur den får användas. Förkortningen IP står för International Protection och ju högre siffran är desto bättre skydd har produkten, som till exempel att den tål vatten och fukt. Produkter som är gjorda för att kunna användas utomhus ska ha IP-klass 44 eller högre. Använd inte en elprodukt utomhus som saknar IP-beteckning då är den troligtvis gjord för använda inomhus.

Kan jag skarva från ett uttag inomhus?

- Nej, det är ingen bra idé på grund av flera anledningar. Alla produkter som används utomhus måste vara jordade vilket inte alla uttag inomhus är. Sladdar som dras genom fönster och dörrar riskerar att klämmas och gå sönder så strömförande delar kan kommas åt. Tänk på när du drar sladdar i din trädgård så att inte bilar kör över dem eller att de ligger i vägen på annat sätt. Jordfelsbrytare är en billig livförsäkring, den bryter strömmen om olyckan är framme och har du inte en installerad finns det portabla att köpa.

Min pumpalampa har inget CE-märke, är den farlig då?

- CE-märket betyder att den som tillverkat produkten lovar att produkten uppfyller kraven på säkerhet, om du följer bruksanvisningen. Har din produkt inget CE-märke kan det bero på att den inte är tillverkad för att säljas i Europa. Utanför Europa finns det inte  något krav på CE-märkning.

CHECKLISTA FÖR ELPRODUKTER UTOMHUS:

  • Kolla att produkten är CE-märkt
  • IP-beteckning lägst 44
  • Bruksanvisning på svenska
  • Sladdar och stickkontakter i bra skick
  • Inga skarvsladdar genom fönster eller dörrar
  • Använd jordfelsbrytare

Tips! Läs mer om Elsäkerhetsverkets nya digitala tjänst Kopplasäkert.se, där kan du lätt se vilka elarbeten du själv får göra hemma och vilka som kräver ett elföretag.

Senast granskad: 2020-10-28