Julbelysning utomhus som lyser i  vintermörkret, belysningen är formad som en ren.

Utomhusjul med rätt belysning

”El är fantastiskt, om man hanterar den med respekt. Jag förstår att vi alla vill sprida julkänslor med utomhusbelysning i den här extremt mörka perioden, men tänk säkerhet. Ingen vill vara med om brand eller elchock.”/Morgan Wojcik, Elsäkerhetsverket

Under årets mörkaste tid lyser vi upp våra hem, och i år är det extra viktigt för oss att sprida julstämning med att belysa trädgårdar och balkonger. Trenden från andra sidan Atlanten är här för att stanna och för varje år ser vi alltfler ljuskreationer utanför våra hem, därför vill vi ge dig några tips för en säkrare jul.

Kan jag använda hur många lampor som helst eller kan elledningarna överbelastas?

Det är inte bra att skarva alltför mycket, varje skarv eller förgrening med flera sladdar innebär en risk i sig. Förutom en högre elräkning så bör du tänka på hur gammal din elanläggning är och att den är i gott skick. Är du osäker kan du alltid kontakta en auktoriserad elinstallatör för svar om just din elanläggning. Tänk även på att vägguttagen inte är konstruerade för att tåla maxbelastning under längre tid, då är det bättre att använda flera uttag och inte låta det lysa dygnet runt.

Hur vet jag vilken adapter som passar till min ljusslinga?

När du köper produkten ska den vara märkt med vilken spänning den är tillverkad för, både slingan och adaptern. Om det blir för hög spänning på ljusslingan kan den med tiden börja brinna. Även om adaptrar kan se lika ut på utsidan och passa till olika ljusslingor så är det inte säkert att de är gjorda för det. Använd inte elprodukter som saknar märkning av någon anledning eller om du är det minsta osäker.

Hur ska belysningen vara märkt för att kunna användas utomhus?

Alla produkter för utomhusbruk ska vara anpassade för det, det ska stå på produkten eller i bruksanvisningen hur den ska användas. Kolla även vilken IP-klass produkten har, IP-klassen anger om en elprodukt är tillverkad för att användas inom- eller utomhus. För att den ska kunna användas utomhus ska det vara IP44 eller högre. Då är den anpassad för att klara påfrestningar som vatten, vind och kyla.

- På en del förpackningar med ljusslingor kan det ibland finnas en symbol som visar på att den får användas både inne och ute. Att ha en elprodukt med hög IP-klass inomhus innebär ingen fara, gör du tvärtom kan det bli farligt med risk för elchock. Vatten kan till exempel leta sig in och komma åt strömförande delar, säger Morgan Wojcik.

Måste jag ha en jordfelsbrytare till min utomhusbelysning?

En jordfelsbrytare är en billig livförsäkring. När du använder ljusslingor eller annan belysning utomhus ska du aldrig använda något annat än ett uttag för utomhusbruk, detta är jordat och alla elprodukter som används utomhus ska vara jordade eller dubbelisolerade. Om du inte har en jordfelsbrytare fast installerad kan du använda en portabel, men i det långa loppet är en fast installerad jordfelsbrytare att rekommendera.

Kontakta ett registrerat elföretag för att få veta mer om fast installation av jordfelsbrytare. Elsäkerhetsverket har även en digital tjänst, Kopplasäkert.se, där du kan se vilka elarbeten du får göra själv och inte.

Kopplasäkert.se

Kolla elföretaget att det är auktoriserat

Hur kan jag veta att min fyra år gamla julbelysning är ok?

Titta på den och undersök det du kan, kolla så sladd eller hölje inte är skadat eller är sprucket. Känn på stickproppen så att den sitter fast och inte glappar. Hur har belysningen förvarats, har den förvarats i ett förråd eller har den kanske hängt ute året runt? Väder och vind ger slitage så var uppmärksam på om produkten inte fungerar som den ska, då kan det vara dags att kassera och köpa en ny.

Jag handlar julbelysning på nätet, är det något särskilt jag ska tänka på?

Handla bara från återförsäljare som du känner förtroende för. Att köpa en tröja från en oseriös tillverkare är inte detsamma som att köpa en elprodukt.

- Tyvärr finns det ingen gyllene regel att följa för att köpa säkra elprodukter vare sig från nätet eller i en fysisk butik, men det finns några saker man kan tänka på. Börja med att kolla CE-märket, det innebär att tillverkaren intygar att den är anpassad för att användas inom EU. Kolla spänningen, i Sverige har vi 230 Volt i våra vägguttag och inget annat. Det ska vara en svensk stickpropp, det är inte tillåtet inom EU att skicka med en adapter istället. Det är krav på att det ska finnas en bruksanvisning på svenska, saknas det så kan du börja fundera på om det är mer som inte står rätt till. Till sist, kolla att det finns adress och kontaktuppgifter till tillverkaren, saknas det så köp inte, säger Morgan Wojcik.

Får man dra sladdar över gräsmattan och garageuppfarten?

Det finns ingen lag som säger att du inte får det, men tänk på att skydda sladden mot skador. En sladd som ligger på garageuppfarten och som täcks av snö kan bli farlig om du glömmer den när du ska skotta och hugger i med skyffeln. Finns det barn nära så tänk på att barn är nyfikna och inte har kunskapen om el som vi vuxna har. Prata med barnen om el och säkerhet.

Trasiga glödlampor på en ljusslinga kan väl ändå inte vara farligt?

Ljusslingor av den typen där du inte kan byta ut lampor som gått sönder kan vara farliga. Om en eller ett par lampor går sönder kan det innebära att spänningen ökar på resten av lamporna, som blir varmare med risk för brand. Använd aldrig en trasig ljusslinga.

Checklista för julbelysning utomhus

  • IP44 eller högre och CE-märkning
  • Kontaktuppgifter till tillverkaren
  • Bruksanvisning på svenska
  • Köp från butiker du känner förtroende för
  • Jordfelsbrytare är en billig livförsäkring
  • Använd utomhusuttag - inga sladdar genom dörrar eller fönster 
  • Tänk på att inte skarva för mycket och hur du placerar sladdarna
  • Prata med barnen om el och säkerhet
  • Använd inte trasiga elprodukter