En hand håller i en mobiltelefon.

Ett år med Koppla säkert

Den 26 maj 2020 lanserade Elsäkerhetsverket den digitala tjänsten Koppla säkert. Under året som gått sedan dess har tjänsten använts över 200 000 gånger och blivit nominerad till flera fina priser för framgångsrik samhällskommunikation. Den har också fått stöd av mer än 300 företag, som visar sitt engagemang för elsäkerheten i Sverige.

Som en följd av covid-19-pandemin har det senaste året inneburit att många människor spenderat mer tid hemma, och med att renovera och fixa i sina hem. Koppla säkert, som riktar sig till just privatpersoner som gillar att fixa hemma, fick därför en skjuts i lanseringen och många besökare har upptäckt tjänsten. Både privatpersoner, återförsäljare, elinstallationsföretag och branschorganisationer använder tjänsten. Hittills har den besökts över 200 000 gånger.

De mest populära sökningarna i tjänsten är:

  • Lamputtag i vardagsrum
  • Vägguttag i badrum
  • Dimmer i kök
  • Infravärmare på altan
  • Laddbox på parkeringsplats

De mest sökta kombinationerna är elinstallationsarbeten som ofta strular till det för folk som fixar med el utan professionell kunskap eller auktorisation. Leif Wiker, överinspektör på Elsäkerhetsverket, säger:

–Flera av de här arbetena är exempel på sådant som man som privatperson inte får göra själv, eftersom det faktiskt är farligt. Hushållsel är inte att leka med, och det kan uppstå allvarliga olyckor om man gör fel. Vi hoppas att Koppla säkert har hjälpt fler att förstå att de ska anlita ett registrerat elinstallationsföretag istället för att försöka sig på jobbet själva.

Nominerat till flera utmärkelser

Under året har Koppla säkert varit nominerat till utmärkelser i både Svenska Publishingpriset och eDiamond Awards. I tävlingen Guldvargen, som uppmärksammar årets mest framgångsrika samhällskommunikation i Värmland, kammade Koppla säkert hem en andraplats i kategorin ”Årets rörliga”.

Fritidsbåtar och e-handel

–Den kommande tiden arbetar vi, som vi ständigt gjort sedan lanseringen, med förbättringar av själva tjänsten. Bland annat planerar vi inför sommaren att lägga till information om vad man får göra med el i fritidsbåtar och husvagnar. Vi har också dragit igång en utredning av hur vi kan underlätta för e-handelsplattformar att synliggöra Koppla säkert för att hjälpa sina kunder göra rätt val, säger Elin Cederholm, som har varit projektledare för Koppla säkert.

Kontakt

Elin Cederholm

Utrednings- och projektkoordinator
Telefon: 010- 168 05 35
E-post: elin.cederholm@elsakerhetsverket.se