Battery charging process of gray electric motorized stand-up scooter.

Fem korta: Ladda elsparkcykel hemma

Antalet elsparkcyklar ökar och därmed är det alltfler litiumjonbatterier som laddas i våra hem. Kan detta vara farligt? Katarina Olofsson som arbetar med produktsäkerhet vid Elsäkerhetsverket svarar här på några vanliga frågor.

Är det ok att ladda under natten?

Elsparkcyklar drivs av litiumjonbatterier, samma typ av batterier som används i telefoner och datorer, och om dessa börjar brinna sprids en giftig gas. Ett trasigt batteri kan även explodera och alla som befinner sig i hemmet bör ta sig utomhus omedelbart och sedan larma 112. Även om de flesta batterier fungerar som de ska så är det en billig livförsäkring att ladda under uppsikt.

Kan jag ladda på balkongen?

Det ska vara torrt där du laddar, det får heller inte vara för varmt eller kallt. Om batteriet utsätts för extrema temperaturer eller mekanisk påverkan kan det ta skada. Ett skadat batteri kan leda till så kallad termisk rusning vilket enkelt betyder att batteriet värmer sig självt och brandrisken är stor. Följ alltid bruksanvisningen för din elprodukt. Bruksanvisningen ska vara på svenska och saknas den så har inte tillverkaren koll på gällande svenska regler.

Min elsparkcykel har fått några törnar, bör jag vara orolig?

Var lite extra observant. Blir batteriet till exempel onormalt varmt när du laddar kan det vara läge att kolla upp om det blivit skadat. Om du märker att det börjar svälla bör du inte ha det inomhus, ta det till återvinningen så snart du kan. Tänk på att även batterier har en livslängd och det påverkas av slitage.

Batteriet ryker – vad gör jag?

Dra ur sladden om du kan och se till att alla som befinner sig i hemmet går utomhus. Varna andra omkring hemmet. Larma så snart som möjligt, försök inte släcka en batteribrand själv. Det är viktigt att inte andas in röken då gasen som släpps ut är giftig.

Hur förvarar jag batteriet bäst under vintern?

Om du inte ska använda batteriet under längre tid, till exempel under vintern, förvara det i halvladdat tillstånd i en torr miljö och inte i extrem kyla.

Handla smart. Köp dina elprodukter från återförsäljare du har förtroende för. Se till att det finns korrekt märkning som CE-märke och att den är tillverkad för att användas i Sverige. Saknas kontaktuppgifter som postadress och telefonnummer kan det vara svårt om du ångrar ditt köp eller vill reklamera en produkt. Läs mer i Elsäkerhetsverkets checklista vid köp av elprodukter.

Senast granskad: 2021-11-03