En hand håller i en mobiltelefon i ett rum där det pågår renoveringsarbete.

I vår kopplar vi säkert

Under april och maj marknadsför Elsäkerhetsverket Kopplasäkert.se till ännu fler privatpersoner och återförsäljare. En ny kampanj i bland annat sociala medier och på hemmafixar-forum ska leda besökare till webbtjänsten.

- Det är vår och det är pandemi och många fixar och renoverar hemma. Det är ett bra tillfälle att passa på att nå människor med budskapet att koppla säkert för att undvika olyckor med el, säger Cia Edlund kommunikationschef vid Elsäkerhetsverket.

Nå hemmafixarna

Elsäkerhetsverket satsar under året på att nå ut med information om kopplasäkert.se via webbsajter och forum där många söker efter råd i samband med renovering, byggnation och inredning. Filmer och annonser ska nå människor i åldern 35-60 år,  den målgrupp som enligt tidigare undersökningar utför egna elarbeten i hemmet. Sedan 1 april pågår en särskild kampanj för tjänsten Koppla säkert på Instagram och Facebook. Kampanjen har redan väckt stort intresse i kommentarsfält på Facebook.

- Alla som har en bostad behöver förstå att man har ett ansvar för sin el. Med en knapptryckning på kopplasäkert.se kan man enkelt ta reda på vad man få göra själv eller inte och där kan man också hitta elinstallationsföretag som kan göra jobbet, säger Cia Edlund.

E-handeln en viktig aktör

Flera återförsäljare och butiker använder kopplasäkert.se för att hjälpa sina kunder att förstå vad en privatperson får och inte får installera själv. Man utbildar sin personal så att de kan informera kunder om tjänsten i syfte att peka på vilka regler som gäller för installation av elprodukter, exempelvis vitvaror. Under 2021 har Elsäkerhetsverket också som mål att nå de stora e-handelsplatserna och skapa en dialog kring Koppla säkert. Som konsument blir det allt svårare att innan köp kontrollera att kraven på elsäkerhet uppfylls när man handlar på nätet. Det finns inte samma möjlighet att granska produkten som när man står i en fysisk butik och är alltså svårare att avgöra om produkten är säker.

- Vi vill gärna få igång en dialog med e-handeln, som är en stor växande marknad. Just nu håller vi på att lära oss mer om hur aktörer inom e-handel jobbar och vad som krävs för att de ska kunna använda Koppla säkert i sin verksamhet, säger Morgan Wojcik, inspektör vid Elsäkerhetsverkets produktavdelning.


Kopplasäkert.se lanserades för drygt ett år sedan och fick bra genomslag i digitala kanaler. Under 2020 har cirka 14 000 i månaden besökt webbtjänsten och Elsäkerhetsverkets filmer och annonser har exponerats för drygt 9 miljoner personer.

Mer information

Kontakt

Morgan Wojcik

Inspektör marknadskontroll
Telefon: 010-168 05 94
E-post: morgan.wojcik@elsakerhetsverket.se

Cia Edlund

Kommunikationschef
Telefon: 010-168 05 16
E-post: cia.edlund@elsakerhetsverket.se