Bli en elsäker konsument i jul

Nu hänger vi upp julbelysning och tänder ljusstakar i våra hem. Elsäkerhetsverket gör varje år extra kontroller ute i julhandeln för att hitta farliga elprodukter. I år görs dessutom en gemensam undersökning med Energimyndigheten.

Nu lyser julstjärnor i varje fönster Foto: Öyvind LundJust nu fylls våra butiker av elprodukter som ska julpynta våra hem och många har allvarliga säkerhetsbrister. Senaste åren har Elsäkerhetsverket upptäckt så allvarliga elfel att de orsakat början till en brand eller att personer har fått en obehaglig stöt, vilket lett till försäljningsförbud.

Samma produkter testas av två myndigheter

I år testar Elsäkerhetsverket och Energimyndigheten samma julbelysning för att fånga upp viktiga resultat och göra det tryggare för konsumenten.

- Vi testar produkterna för eventuella elsäkerhetsrisker och vill samtidigt få koll på vad som är energismart julbelysning, säger Birgitta Andersson, vid Elsäkerhetsverkets produktavdelning. Energieffektiva lampor måste ju också vara elsäkra.

Se upp så husdjur och barn inte skadar sig på elprodukter i juletid. Foto: Öyvind Lund

Årets julbelysningstest

- Av årets testade produkter har hälften anmärkningar av olika slag.Tyvärr ser vi att anmärkningarna ökar inför jul, säger Birgitta Andersson. Exempelvis har transformatorn som behövs för LED-belysningar visat brister som kan leda till överhettning och brand, eller att man får en stöt. Några produkter för utomhusbruk har inte uppfyllt kravet på att vara vattentäta.

Se upp var du handlar

I juletider säljs elprodukter inte bara i fackhandeln utan även i livsmedelsbutiker, på stormarknader och julmarknader som i vanliga fall inte marknadsför belysning.

– Ju mindre specialkunskap butikspersonalen har för att bedöma hur säkra produkterna är, desto viktigare är det att du som konsument vet vad du ska vara uppmärksam på, konstaterar Birgitta Andersson.

Checklista för vad du bör tänka på finns nedan. 

 

Foto: Öyvind Lund

Mer information

Sidansvarig: Cia Edlund