• Skriv ut

Säker belysning sena sommarkvällar

En ljummen sommarkväll sitter många gärna på uteplatsen och njuter. Och med den rätta belysningen får du till den där speciella atmosfären. Men el tillsammans med de fuktiga kvällarna kan vara en livsfarlig kombination.

- Att då känna sig el-orolig stör stämningen. En jordfelsbrytare gör det tryggare, säger Margareta Willbergh, inspektör vid Elsäkerhetsverket.

Foto: Elsäkerhetsverket/JohnerMed så ljusa och fina sommardagar som vi haft i juli tänker vi kanske inte direkt på utomhusbelysning. Men snart är det dags för kräftskivor och lampor förhöjer känslan nu när de sammetsmörka augustikvällarna infinner sig.

- Det gäller då att kolla sina elprodukter. Allra helst om det kanske var länge sedan ljusslingan användes.

Sladdarna är då antagligen torra och kan lätt gå sönder.

- Nu för tiden finns det trevliga solcellslampor. Det är ett bra alternativ till nätansluten utomhusbelysning. De finns att köpa till överkomligt pris och rätt produkt kan förhöja stämningen, säger Margareta Willbergh.

Fasadbelysning och trädgårdslampor

Det är extra viktigt att du kontrollerar att belysningen du använder, exempelvis fasadbelysning, ljusslingor och trädgårdslampor är anpassad för utomhusmiljö. Som ägare av en fastighet eller bostadsrätt är du ansvarig för att alla elinstallationer är gjorda på ett korrekt sätt. Du är även ansvarig för att produkter ansluts och används på ett säkert sätt. Var och en är sedan ansvariga för hur de använder elprodukten.

Kontrollera märkning

De flesta nyare elektriska produkter ska vara CE-märkta. Genom CE-märket visar tillverkaren eller importören att produkten uppfyller grundläggande hälso- och säkerhetskrav.

Belysning för utomhusbruk ska uppfylla särskilda krav för att klara fukt och kyla. Symbolen du ska leta efter består av bokstäverna "IP" kombinerat med två siffror.

Margareta Willbergh, inspektör vid ElsäkerhetsverketEn flyttbar trädgårdsprodukt som exempelvis en ljusslinga ska vara märkt med lägst IP 44. Saknar produkten IP-beteckning ska du inte använda den utomhus, sannolikheten är då stor att den är gjord för inomhusbruk. Även skarvsladdarna ska ha rätt IP-beteckning.

- Elektriska produkter som används utomhus ska vara anslutna till ett jordat utomhus-elutag. Inga sladdar genom fönstret. Och om inte fastighetens elinstallation skyddas av en fast installerad jordfelsbrytare så kan man använda portabla i utomhusutagen, säger Margareta Willbergh.

Jordfelsbrytare – en livsförsäkring

All utomhusbelysning och andra produkter som används utomhus bör vara anslutna till en jordfelsbrytare. En jordfelsbrytare bryter strömmen snabbt om till exempel en apparats hölje skulle bli spänningsförande och minskar därmed risken att någon skadas av ström.

Foto: Elsäkerhetsverket/Johner

perm_contact_calendarKontakt

Margareta Willbergh

Inspektör marknadskontroll
Telefon: 010-168 05 26
E-post: margareta.willbergh@elsakerhetsverket.se

Dokument

Mer information

Sidansvarig:
Publicerad: 2014-07-25
Senast uppdaterad: 2015-02-12