Elsäkerhetsverket lanserar ny webbplats

Den som klickar på www.elsakerhetsverket.se den 17 december kommer till en målgruppsanpassad webbplats i ny kostym. Nu blir det enklare för besökaren att hitta information om elsäkerhet.

Frågor om elsäkerhet ökar i samhället. De senaste åren har elsäkerhetsverket.se haft över 40 procent fler besökare vilket medfört ett stort behov av att modernisera webbplatsen. Den förstudie som genomförts tidigare år har visat att den behöver bli mer lättillgänglig och målgruppsanpassad.

- En ny webbplats hoppas vi ska göra det enklare för besökaren att hitta tips och råd om elsäkerhet och hjälpa till att öka kunskapen bland både konsumenter och i elbranschen, säger Cia Edlund som är informationschef vid Elsäkerhetsverket. Du och jag som konsumenter behöver bli mer aktiva när vi handlar elprodukter i butiker eller beställer elarbeten av en elfirma. Vi behöver förstå vårt eget ansvar bättre och att el kan vara farligt om det inte hanteras rätt.

Ny kostym

Lättare struktur, målgruppsanpassade ingångar och enklare att hitta. Den nya webbplatsen går att läsa i mobiler och på surfplattor. Att ha ett utifrånperspektiv har varit viktigt i utvecklingsarbetet. Per Hellström, webbansvarig vid Elsäkerhetsverket, som lett projektet tillsammans med Tobias Lundquist på webbyrån Consid, beskriver några nyheter med nya elsäkerhetsverket.se.

- Efter en kortare studie där vi jämförde några olika system valde vi att uppgradera vår befintliga plattform till EpiServer 7.5 vilket i stort sätt handlar om att bygga en ny webb både för vår externa webbplats och för vårt intranät, säger Per Hellström. Ny design togs fram i samband med inledande workshoparbete i min projektgrupp, som varit delaktiga under hela projektet.

Innehållet viktigt

I samband med att den nya plattformen skapats har Elsäkerhetsverkets personal fått utbildning i textbearbetning och hur det hänger ihop med sökbarheten för innehållet.

- Webbplatsen är ju ingenting om det inte finns ett läsbart innehåll, säger Cia Edlund. Vi behöver hela tiden slipa oss i att skriva klarspråk. Därför har vi gjort en rejäl satsning så att de som är sidansvariga ska förstå hur viktiga deras texter är för att vi ska kunna öka kunskapen om elsäkerhet hos besökaren.

Utmaningar

Att ha täta avstämningar mellan Elsäkerhetsverket och webbyrån har varit viktigt i projektets utvecklingsteam.

- Telefonsamtalen och mötena har varit täta och det måste de vara i ett sådant här projekt. En stor utmaning har varit hur vi ska nå en så ickehomogen grupp som återförsäljare, tillverkare och importörer av elektriska produkter. De kan ha väldigt olika behov och ändå ha mycket gemensamt. Ibland kan de vara samma person. Jag tycker att vi har hittat en bra lösning även på den utmaningen, säger Per Hellström.

- Något som vi ganska tidigt insåg var att Elsäkerhetsverkets tidigare webbplats var mycket mer komplex än vad den verkade vid en första genomgång. Det har varit speciallösningar både här och där. Men det har vi sett som utmaningar och det har varit otroligt kul att utveckla det som från och med den 17 december är Elsäkerhetsverkets nya webbplats, säger Tobias Lundquist, projektledare på Consid.

Svara på frågor om elsäkerhet och vinn en Ipad!

Var med och tävla om en mini-Ipad! På Elsäkerhetsverket nya webbplats kan du svara på frågor och delta i en tävling om elsäkerhet. Surfa runt så hittar du svaren. Där kan du också fylla i vad du tycker om den nya webbplatsen.

(Tävlingen är avslutad)

Sidansvarig: Sandra Hjelm