Elsäkerhetsverket nominerad till Sveriges modernaste myndighet

Elsäkerhetsverket är en av fem svenska myndigheter som har slutnominerats för utmärkelsen Sveriges modernaste myndighet 2017. Vinnaren presenteras i samband med invigningen av Kvalitetsmässan den 14 november 2017.

Logotyp för utmärkelsen Sveriges modernaste myndighet 2017- Det känns helt fantastiskt att vi har blivit nominerade! Det är ett tydligt erkännande på att även en liten myndighet kan vara en föregångare och förebild för andra, säger Elsäkerhetsverkets generaldirektör Elisabet Falemo.

Bygger på våra medarbetares kompetens

I arbetet med att utse de slutnominerade kandidaterna ingick bland annat en öppen hearing där alla myndigheter som gått vidare i den första omgången fick presentera sitt arbete.

- Vi valde att framför allt lyfta vårt arbete med den nya elsäkerhetslagen som träder i kraft den 1 juli i år. Här har vi varit med från grunden och tagit fram en ny lag som vi också tar ansvar för att genomföra, säger Elisabet Falemo.

- I hearingen framhöll vi också hur vi genom hela processen med den nya lagen har byggt på den kompetens vi själva har och hur vi använt våra egna medarbetare i förändringsarbetet. Vi berättade också om vår nära dialog med de olika intressenterna och hur vi hela tiden låtit konsumenternas perspektiv varit drivande i arbetet. Detta tror jag säkert kan ha bidragit till att vi har blivit nominerade, fortsätter hon.

Nästa steg

De övriga nominerade myndigheterna är Kemikalieinspektionen, Länsstyrelsen Skåne, Socialstyrelsen och Statens Energimyndighet.

Nästa steg i arbetet med att utse Sveriges modernaste myndighet är platsbesök av utvärderare och juryn, som bland annat består av Lena Emanuelsson, ordförande för Saco-S och Britta Lejon, ordförande för ST. 

Utmärkelsen kommer sedan att delas ut av civilminister Ardalan Shekarabi den 14 november på GöteborgsOperan. Utdelningen äger rum i samband med invigningen av Kvalitetsmässan, Europas största konferens och fackmässa om verksamhets- och samhällsutveckling. 

Om utmärkelsen

Utmärkelsen Sveriges modernaste myndighet instiftades 2009 och delas ut vartannat år på Kvalitetsmässan. Utmärkelsen är ett bra sätt att jämföra sig med de bästa och ta ett steg vidare i utvecklingen. Den moderna statliga myndigheten bedöms utifrån fyra olika huvudkriterier:
• kvalitet, enkelhet och effektivitet
• engagerade och kompetenta medarbetare
• förnyelse och innovation
• hållbar och miljömedveten utveckling.

Bakom utmärkelsen står Kvalitetsmässan, Näringsdepartementet, PwC, Saco-S och ST. Mer information om kriterierna och de nominerade bidragen finns på Kvalitetsmässans webbplats.

Sidansvarig: Elisabet Ek