halogenlampa

Halogenlampan - snart ett minne blott

Från den 1 september är det inte längre tillåtet att tillverka eller importera halogenlampor inom Europa. Detta är sista etappen i en flera år lång utfasning till mer energieffektiva ljuskällor. LED-lampan är inte bara mer energisnål utan har också mycket längre livslängd.

De gamla traditionella glödlamporna som använts sedan 1800-talet började plockas bort från marknaden för snart tio år sedan. De var riktiga energitjuvar och glödlamporna kunde utgöra en femtedel av energikostnaderna i ett hushåll. Trots stor energiförbrukning var det endast 5 procent av energin som omvandlades till ljus. När det kommer till halogen drar de fem gånger mer energi än en likvärdig LED-lampa och lyser en bråkdel av tiden.

Varmt eller kallt sken - bara att välja

Till en början var halogenlampor ett alternativ till glödlamporna men nu är det dags för att även ta bort denna variant och istället använda energieffektiv LED-belysning. När LED-lampan introducerades valdes den ofta bort på grund av färgåtergivningen men tekniken tar stora kliv fram och idag är det ett krav att varje lampa har energimärkning och information om livslängd, starttid, färgåtergivning och effektfaktor.

Svala ersättare till brännheta halogen

Europas stegvisa utfasning av energikrävande lampor börjar gälla den 1 september i år vilket betyder att du varken får tillverka eller importera dessa till EU-området. Som konsument behöver du inte vara orolig, ersättare till dina halogenlampor har redan funnits en längre tid i butikshyllorna, och lampor med socklar som exempelvis E-14 och E-27 kommer att kunna köpas inom Europa.

− Det som kan bli lite problematiskt är om man köper lampor på internet som inte är tillverkade enligt EU:s regler. Med internet är marknaden global men lagar och regler mellan länder skiljer sig. Detta är något som lätt kan glömmas bort när webbshopen är på svenska och köpet ett klick bort, menar Thomas Nilsson, som arbetar med marknadskontroll vid Elsäkerhetsverket.