Julmys vid spisen

Så här års samlas nära och kära för att umgås och njuta av god julmat. Mitt i julstöket spelar spisen en viktig roll. Här finns tips om säkerheten kring en av julens mest använda elprodukter och ett och annat recept på godsaker.

Flicka vid spisugnSpisen spelar en central roll i vår vardag och detta märks ännu mer kring julen. Det ska kokas skinka, lagas knäck och stekas köttbullar i massor. Spisen är också den produkt i hemmet som ofta förbrukar mest energi och har en inbyggd fara i och med att den blir varm. Det är den största brandrisken i köket. Vill du vara extra säker så kan du installera en spisvakt. Det finns flera olika varianter av spisvakter. Några stänger av spisen efter en viss tid och andra när det blir för varmt. Alla varianter gör att det blir säkrare i köket.

Läs mer om tips kring spisar och säkerhet på

www.dinsakerhet.se/sakrare-hemma/brand-och-eld/spis-och-spisvakt/

Generaldirektörens grönkålssoppa

1 medelstort grönkålsknippe

2 kokta potatisar

2 msk smör

3 msk vetemjöl

1 liter utspätt skinkspad eller 1 liter vatten + 2 buljongtärningar

½ dl grädde

peppar

Till servering: 4 kokta ägg

Repa bladen från grönkålen och koka i vatten ca 10 minuter. Häll bort vattnet. Hacka grönkålen fint med kniv eller stavmixer. Mosa potatisarna. Smält smör i en kastrull, rör i mjölet och späd sedan med skinkspadet/buljongen, med visp så att det inte blir klumpar, och sjud några minuter. Tillsätt sedan den hackade grönkålen och potatisarna samt grädden. Koka några minuter, krydda med lite svartpeppar och gärna klippt gräslök. Serveras med ägghalvor i tallrikarna. Passar bra att äta med ris a la Malta som efterrätt!

Kommunikationschefens julkola

100 g smör
3 msk kakao
3 ½ dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl sirap
2 dl grädde
2 msk honung

Koka i tjockbottnad kastrull och rör om regelbundet. Gör kulprov. Häll på smord plåt/form och skär kolan innan den blir hård.

 

Sidansvarig: Cia Edlund