kassaregister klargörande

Skatteverket, Elsäkerhetsverket och Arbetsmiljöverket har publicerat en gemensam skrivelse kring användning av kassaregister utomhus. – Det är bra att försäljare kan känna sig trygga med att myndigheterna hanterar frågor om kassaregister på samma sätt. Vår ambition är förstås att det ska vara lätt att göra rätt, säger Conny Svensson, rikssamordnare vid Skatteverket.

– Syftet med kassaregisterlagen är att skydda seriösa företagare mot oschysst konkurrens. Elsäkerhetsverket och Skatteverket har redan sedan förra året haft en samsyn i elsäkerhetsfrågorna, men det har funnits fortsatta frågetecken som vi hoppas att vår gemensamma skrivelse nu rätar ut, säger Conny Svensson, rikssamordnare vid Skatteverket.

Myndigheterna skriver att handlare i första hand bör välja elektriska produkter som är avsedda för utomhusmiljö. Men de kan efter riskbedömning i det enskilda fallet välja att använda en elektrisk produkt till exempel ett kassaregister med lägre klassning utomhus, om användaren ser till att den inte utsätts för skadlig fuktighet eller annan påverkan som innebär att säkerheten riskeras. "Detta kan t.ex. innebära vackert väder eller att ett kassaregister förses med någon form av skydd mot väta och skydd mot mekanisk åverkan. Ett alternativ som minskar risken för elektrisk fara kan vara att man istället väljer att använda sig av en batteridriven och/eller uppladdningsbar produkt", skriver de tre myndigheterna.

Kontaktpersoner för media
Conny Svensson, rikssamordnare för kontanthandelsfrågor, 010-573 50 01
Anders Bäck, enhetschef, 010-577 58 89
Skatteverkets presstjänst, 010-574 89 60
Vid allmänna frågor, kontakta Skatteupplysningen, 0771-567 567

Foto: Mostphotos

Mer information

Kontakt Elsäkerhetsverket

Johan Lidbaum

Överinspektör
Telefon: 010-168 05 51
E-post: johan.lidbaum@elsakerhetsverket.se

Cia Edlund

Kommunikationschef
Telefon: 010-168 05 16
E-post: cia.edlund@elsakerhetsverket.se

Sidansvarig: Cia Edlund