Nu börjar åsksäsongen – så skyddar du dig

Under årets varma månader sker cirka hundratusen blixtnedslag i Sverige. När det är mindre än tio sekunder mellan blixt och åskbuller så är den närmre än tre kilometer. Sök skydd inomhus i första hand, en bil eller annat stängt fordon i andra hand annars försök undvika vara den högsta punkten.

Ett åskoväder kan hålla på många timmar, breda ut sig över 30 mil och en medelstark blixt på 30 000 ampere kan ensam lysa upp 115 000 glödlampor. Nu när årets första åskoväder ägt rum så är det bra att veta hur du bäst skyddar dig.

- Det finns två huvudregler som jag brukar prata om, undvik högsta punkten och ledningar. Något som många fortfarande verkar osäkra på är om de kan prata i mobiltelefon när det åskar och det är ingen fara med det, så länge den inte laddas samtidigt. Det är telefon med sladd som är farligt. Om du har din mobil på laddning så är den i kontakt med en ledning. Med ledningar menar jag till exempel vatten-, el och telefonledningar, så att ta en dusch när det åskar är alltså ingen bra idé, säger Lars Hansson överinspektör vid Elsäkerhetsverket.

Sök skydd inomhus

I första hand ska du försöka ta skydd inomhus och inte vara nära ledningar som lätt leder ström. Ett blixtnedslag kan färdas mycket långt i ledningar, så ta inte ett bad, diska inte och använd inte elektriska apparater samtidigt som det åskar.

- Jag får en del frågor om att stänga fönster eller inte stå nära fönster när det åskar, och att stänga fönstret är bra för att hindra att brand sprider sig om blixten skulle slå ned. Att stå nära ett fönster är nog bra att undvika ifall det skulle gå sönder av en kraftig smäll, säger Lars Hansson.

Undvik höjder, vatten och enstaka träd

Om du befinner dig utomhus och det börjar åska och inte kan söka skydd inomhus, så kan du sätta dig i en bil. Bilar och andra stängda fordon av metall är i allmänhet säkra eftersom plåten leder strömmen ner i marken. Kan du inte söka skydd i ett fordon så undvik höjder, vatten och enstaka träd. Huka dig och håll ihop fötterna så mycket som möjligt för att undvika stegspänning som inträffar när blixten slår ner i marken och leder strömmen vidare.

- Även om blixten kan slå ner var som helst, så söker den sig oftast till höga punkter. Så är du ute på golfbanan får du tänka på att säkerheten går först och lägga ner klubborna. Samma gäller metspön och om du är ute på sjön försök ta dig till land så snabbt du kan och sök skydd. Paraplyer är något många inte tänker på att de inte bör använda då de leder ström, säger Lars Hansson.

Kontakt

Lars Hansson

Överinspektör
Telefon: 010-168 05 71
E-post: lars.hansson@elsakerhetsverket.se

Sidansvarig: Sandra Hjelm