Var rädd om dig. Kolla elföretaget!

Nu ska konsumenten "kolla elföretaget"!

Konsumenterna har en viktig roll i samband med den nya elsäkerhetslagen. Därför kommer Elsäkerhetsverket att arbeta långsiktigt med information till denna målgrupp. I dagarna har en digital annonskampanj startat och fram till jul kommer budskap om att kolla elföretaget dyka upp i olika sociala medier.

Elsäkerhetsverket har under det senaste året arbetat intensivt för att nå ut med information till alla i de som arbetar med el och påverkas av den nya elsäkerhetslagen. Men det finns en annan målgrupp som också är mycket viktig och som får en stärkt ställning i och med den nya lagstiftningen, nämligen konsumenterna.

I höst ska konsumenterna nås den digitala vägen

I en digital annonskampanj till konsumenter utgår Elsäkerhetsverket från två centrala huvudbudskap, ”Du är ansvarig – kolla elföretaget” och ”Var rädd om dig – kolla elföretaget”. Klickningar på dessa annonser leder till Elsäkerhetsverkets webbplats där det finns mer information och råd till konsumenter.

- Annonser från Elsäkerhetsverket kommer under hösten att dyka upp i era Facebook-flöden, på olika webbplatser, Google sök och Instagram, berättar Camilla Arnäs-Nielsen, kommunikatör vid Elsäkerhetsverket.

Annonserna kommer exempelvis se ut på följande sätt.

 

 

 

 


Elen där hemma ska vara säker – var rädd om dig!

Alla som äger en elanläggning, exempelvis villaägare, har i elsäkerhetslagen ett tydligt ansvar för att se till att elen där hemma är säker. Ett sätt att ta sitt ansvar är att låta bli att fixa med elen själv och anlita ett elinstallationsföretag. För vem vill väl riskera att en familjemedlem råkar ut för en elolycka i hemmet? En olycka som i värsta fall kan innebära livsfara.

E-tjänsten ”Kolla elföretaget” hjälper dig att ta ansvar!

Ett ytterligare steg för att som privatperson ta sitt ansvar är att alltid ”kolla upp” det elföretag man planerar att anlita. Om ett företag som utför elinstallationer hemma hos dig och mig inte finns registrerat hos Elsäkerhetsverket så arbetar de olagligt och ska heller inte anlitas. I den nya e-tjänsten kan man kolla att företaget finns registrerat och dessutom inom vilka olika verksamheter företaget får utföra elinstallationsarbete.

Därför är det viktigt med information till konsumenter

Den som ska anlita elföretag har fått ett nytt verktyg för att ställa krav på att de som gör eljobben följer det nya regelverket. Elsäkerhetsverket hoppas att fler tar sitt ansvar och använder e-tjänsten ”kolla elföretaget” vilket skulle skapa ett ännu säkrare Sverige.

- Det ger oss alla möjligheten till trygga och elsäkra hem och dessutom gynnas de elföretag som vill arbeta med elinstallationer på ett seriöst och korrekt sätt, säger Camilla Arnäs-Nielsen.

Den digitala höstkampanjen är en av flera insatser som görs mot konsumenter. Arbetet är långsiktigt och innehåller bland annat TV, artiklar i olika villatidningar och branschmedier. Den 12-15 oktober finns Elsäkerhetsverket på mässan ”Hem, villa & bostadsrätt”, för att prata elsäkerhet med konsumenter på Stockholmsmässan.

Sidansvarig: Cia Edlund