Vad fick du i julklapp egentligen?

Julen har varit här och det är snart dags att fira in det nya året. Innan du gör det hoppas vi att du kontrollerar att tomten tagit sitt ansvar och endast lagt säkra produkter under granen.

Hoppas att du fick många bra och elsäkra julklappar i år. Elsäkerhetsverket vill att du ska vara rädd om dig och ger några bra tips som du bör tänka på när du börjar använda dina nya produkter.

Stickproppen och bruksanvisningen avslöjar produktens brister

En grundförutsättning för att produkten ska kunna användas säkert är att den är tillverkad för att användas i Sverige. Ett enkelt sätt att kontrollera detta är att titta på stickproppen, bruksanvisningen och märkningen i övrigt.
Leksaker, lampor, hushållsapparater och hemelektronik med mera som ska anslutas till ett uttag ska ha svenska stickproppar. Om det krävs adapter för att använda produkten får den inte säljas i Sverige. Kontrollera också att bruksanvisningen finns på svenska. Om det inte finns på svenska kan det vara en indikation på att produkten inte alls är gjord för att användas i Sverige.

Godkända uttag och kontakter

Kontrollera märkningen

Det finns flera andra krav som du kan kontrollera själv. Om du har fått en elektrisk apparat som ska anslutas till ett vanligt uttag ska du kontrollera följande.

Kontrollera att produkten har ett CE-märke. Om det saknas är produkten inte gjord för att säljas i vare sig Sverige eller annat EU/EES-land.
Kontrollera också att produkten är märkt med information om produkten och tillverkaren av produkten inkl. postadress.
Om produkten tillverkats utanför EU/EES ska produkten vara märkt ed information om vem som importerat produkten, inkl. postadress.

Lär barnen att hantera sina nya leksaker

Om dina barn har fått nya leksaker gäller det att titta på dessa produkter också. Dessutom behöver du som vuxen prata med barnen om hur produkten ska användas. Gå igenom bruksanvisningarna och säkerhetsinformationen tillsammans, innan barnen börjar använda produkterna.

På webbplatsen Hallå Konsument finns mer information om leksaker och andra barnprodukter.

Checklista

  •  CE-märke
  • Information om produkten
  • Information om tillverkaren, inkl. postadress
  • Information om importören, inkl. postadress (om produkten är tillverkad utanför EU/EES)
  • Bruksanvisning och säkerhetsinformation på svenska
  • Svensk stickpropp

Misstänker du att någonting är fel med produkten ska du alltid kontakta återförsäljaren eller tillverkaren/importören! 

Läs gärna mer i vår broschyr om vad du ska göra när du upptäcker brister hos en produkt.

Mer information kontakt

Kim Reenaas

Chef för Avdelningen för produkter
Telefon: 010-168 05 03
E-post: kim.reenaas@elsakerhetsverket.se

Sidansvarig: Cia Edlund