Hand håller i cirkelsåg vid altanbygge.

Tänk elsäkerhet vid sommarbygget

Semestern närmar sig och det börjar bli dags att flytta ut till stugan. Trots lediga dagar är det då vi också passar på att renovera eller bygga till våra smultronställen. Kanske du själv planerar att bygga en altan i sommar? Vi på Elsäkerhetsverket vill att du arbetar säkert med dina elverktyg utomhus. Här kommer därför några bra råd kring vad du behöver tänka på.

Många sommarstugor är byggda före 1994, året då kravet på jordfelsbrytare infördes i nybyggda hus. En jordfelsbrytare känner av om strömmen tar fel väg, då bryter den strömmen.

– Att installera en jordfelsbrytare är en billig livförsäkring, det finns även portabla att köpa. Testa den också enligt tillverkarens anvisningar minst två gånger per år så du ser att den bryter strömmen som den ska. Det kallas att motionera jordfelsbrytaren och det finns en testknapp man trycker på, säger Ingvar Svensson, elinspektör vid Elsäkerhetsverket.

Kontakta ett elinstallationsföretag om du har frågor eller funderar på att installera en jordfelsbrytare i ditt sommarboende, så hjälper de dig vidare. Glöm inte att först kontrollera att företaget finns i vårt företagsregister. Det gör du enkelt via e-tjänsten Kolla elföretaget.

Vilken IP-klass krävs utomhus?

Det behövs en del elektriska verktyg vid ett altanbygge, särskilt om du vill få några lata dagar över att njuta på nya trädäcket. När du handskas med ett elverktyg är det bra att börja med att se över att det är helt och i gott skick. Alla elprodukter som säljs inom Sverige ska vara CE-märkta och ha en bruksanvisning på svenska. Det ska finnas uppgifter om tillverkare eller återförsäljare samt IP-klass. IP-klass anger vilken skyddsklass verktyget har, alltså hur väl det är skyddat mot vatten och damm.

– För att ett verktyg ska få användas utomhus bör det ha minst IP23 som skyddar mot inträngande vatten. El och vatten är ingen bra kombination så det är viktigt att ha koll på vilken kapslingsklass verktyget du använder har. Ett sommarregn kan komma snabbt, säger Ingvar Svensson.

Verktyg som används utomhus utsätts för mer slitage av väder och vind. Kolla skicket på dem med jämna mellanrum så att det inte finns sprickor i sladden eller andra skador. Det finns handverktyg som är avsedda för utomhusbruk, men som ändå inte är fuktskyddade. Det gäller till exempel häcksaxar och borrmaskiner. Dessa verktyg bör därför användas ute bara när det inte regnar eller är fuktigt.

Skarva jord till jord - livsviktigt

Tyvärr är det nog ganska vanligt att en skarvsladd dras inifrån och ut, genom ett fönster eller en dörr. Det finns risk att sladden kan få klämskador om dörren eller fönstret slår igen. Arbeta heller aldrig barfota när du arbetar med elverktyg utomhus. Om olyckan skulle vara framme och höljet bli spänningsförande innebär det livsfara om du samtidigt är i kontakt med jord.  

– En annan riktigt farlig grej är om du ansluter ett verktyg som kräver skyddsjordning till ett ojordat uttag, exempelvis via en skarvsladd till uttag inomhus. Jordade elverktyg ska anslutas till jordade uttag. Glöm inte att kontrollera att också skarvsladden är jordad, påminner Ingvar Svensson.

Det är du som äger sommarstugan som är anläggningsinnehavare, vilket innebär att det är du personligen som är ansvarig för att elen som hör till fastigheten är säker. Både inom- och utomhus. Låt inte verktyg ligga utomhus inkopplade när du inte använder dem. Människor eller djur kan komma till skada.

Att tänka på inför sommarbygget

  • Lämna inte inkopplade verktyg utan uppsikt
  • Använd jordfelsbrytare
  • Ha koll på IP-klass
  • Skarva aldrig verktyg som kräver skyddsjord till ett ojordat uttag
  • Arbeta inte med elverktyg barfota
  • Sköt om dina elverktyg, förvara dem så att de skyddas från väder och vind när de inte används
  • Se över verktygen så att de är hela och fungerar som de ska
  • Regn, fukt och el hör inte ihop
  • Det är du som äger fastigheten som ansvarar för elsäkerheten

Text: Sandra Hjelm
Foto: Shutterstock

Sidansvarig: Sandra Hjelm