en mobil laddas i sängen med sovande kvinna bredvid

Tips på trygg laddning

Handen på hjärtat, hur ofta laddar du mobilen eller elcykeln nattetid? Visste du att vissa inbyggda batterier är ömtåliga och att det oftast är vid laddning som branden startar om oturen är framme?

Inbyggda litiumjonbatterier finns i exempelvis elcyklar, hoverboards och mobiltelefoner och är känsliga för slag, temperaturer samt överladdning. Så varför används då den här typen av batterier?

- Litiumjonbatterier lagrar energi bättre än andra batterier, men det finns också risker med den här typen av batterier, säger Mikael Carlson, teknisk expert vid Elsäkerhetsverket.

Ladda inte när du sover

I medierna kan vi läsa om hus som brunnit ned på grund av nattladdningar som gått fel. Men om du är medveten om hur dessa batterier ska hanteras minskar du risken.

- Ladda alltid under viss uppsyn, och aldrig när du sover. Om ett litiumjonbatteri börjar brinna bildas extremt farlig gas som du snabbt måste komma bort från, säger Mikael.

Så laddar du dina elprylar - checklista

Genom att följa punkterna i checklistan nedan är du ett steg närmare för en trygg laddning.

  • Ladda aldrig när du sover.
  • Ha elprylen under uppsyn när du laddar.
  • Hårda slag mot batteriet kan skada det och orsaka så kallad termisk rusning. Det innebär att batteriet värmer upp sig själv, vilket i värsta fall kan leda till brand.
  • Ladda inte i minusgrader eller vid hög temperatur, extrema temperaturer kan göra batteriet instabilt.

Kom ihåg att om det börjar brinna ska du undvika att andas in den giftiga gasen. Gå utomhus och ring 112.

Text: Mikael Carlson
Bild: Shutterstock

Sidansvarig: Sandra Hjelm