
Elprylar på nätet - Nytt test
"Jag kollar först recensioner innan jag handlar på nätet. Jag vill veta vad andra tycker om säljaren, och ju fler omdömen desto bättre. Jag tror inte jag är ensam om att inte kolla upp vare sig märkning, spänning eller typ av stickpropp. För mig brukar det handla om att gå på kända märken och etablerade betalningstjänster." /Kerstin, konsument.
Som en uppföljning på höstens provningar av elprodukter från kända nätjättar har nu Elsäkerhetsverket köpt 15 elprodukter från amazon.se för provning. Amazon var inte etablerad då tidigare undersökning genomfördes. Det rör marknadsplatser på nätet vilka tillhandahåller produkter från tillverkare utanför EU. Tidigare testresultat var nedslående då endast sju procent klarade kraven för att få säljas inom Europa. Syftet med de produkter som testas nu är att se om de följer regleverket och är tillräckligt säkra för att få säljas på den svenska marknaden.
Varför testar Elsäkerhetsverket produkter från just dessa säljsajter?
De säljsajter vi riktat in oss på fungerar som ett paraply för många olika säljare, i regel baserade utanför EU. Det betyder att du som privatperson blir privatimportör av produkten. Det finns ingen mellanhand i Europa som tar ansvar för att produkten är säker, det ansvaret ligger då på den som köper – dig.
- Det kan hända att elprodukter som säljs utanför EU skulle få försäljningsförbud i Sverige. Då är det viktigt att du som konsument känner till att det är du personligen som ansvarar för att produkten du köpt är säker, säger Martin Gustafsson.
- När jag handlar på nätet, elprodukter i det här fallet, så vill jag veta att det är en säljare inom Europa, helst Sverige. Jag letar inte efter kontaktinformation men om det finns en känd betaltjänst brukar jag tänka att någon utifrån granskat företaget, Säger Kerstin Söderberg, konsument.
Varför testar ni just dessa produkter?
- Massagepistoler har vi sett är en trend, de säljs också på ställen där elprodukter inte brukar säljas, exempelvis på gym, säger Martin Gustafsson.
Tidigare i år genomfördes en Sifoundersökning som visa att just hushållsprodukter och belysning är de elprodukter som ligger till grund för flest incidenter, därför köptes till exempel nattlampor, kaffemaskiner och blenders in.
Varför är det så viktigt att de uppfyller just svenska krav, alla länder har väl krav på produkter?
Produkter som inte är tillverkade för att användas i Sverige kan ibland leda till elchock eller brand. Exempelvis är spänningen i eluttagen olika mellan länder, stickproppar ser olika ut och kraven på isolation med mera skiljer sig.
- Det är mycket vanligt att elprodukter säljs med en tillhörande adapter som krävs för att kunna användas i svenska vägguttag, vilket inte är tillåtet inom EU. Då är den inte tillverkad för att användas i Sverige, säger Martin Gustafsson.
- Jag har läst om att laddare kan börja brinna och att man inte ska ladda på natten, så laddare vill jag helst köpa i en "riktig" affär. Jag brukar inte tänka på märkningen, jag tänker att om säljaren och varumärket är kända så är de godkända, säger Kerstin Söderberg.
Tips till dig som konsument
CE-märket är ett intyg från tillverkaren som talar om att produkten uppfyller gällande krav. Det är tillverkaren själv som CE-märker sin produkt och ibland används märkningen felaktigt av mindre seriösa aktörer. Som komplement till CE-märket kan du leta efter:
- Kontaktuppgifter till den ansvarige för produkten.
- Det ska finnas uppgifter om tillverkare och produktnummer eller typbeteckning.
- Det ska finnas en manual på svenska.
- Märkning om spänning ska finnas, i Sverige har vi 230 volt och inget annat.
- Stickproppen ska vara gjord för svenska uttag.
Självklart är det lättare att undersöka allt detta i en fysisk butik, men som konsument kan du ställa krav på att få se märkning från en webbutik innan du köper. Saknas något av det ovanstående bör du fundera på att handla någon annanstans.
Så hur vet jag att jag handlar produkter utanför EU?
- Vi som arbetar med marknadskontroll och kollar butiker på nätet dagligen vet hur svårt det kan vara att avgöra, inte minst gällande de stora nätsajterna som består av flera olika säljare. Men om inte informationen är lätt att hitta så kan man ju fundera på varför den inte är det. Jag rekommenderar att du handlar från de säljare du känner förtroende för, säger Martin Gustafsson.
Många säljsajter använder svenska som språk och svensk valuta, detta skapar känslan av att du handlar inom EU när det i själva verket inte alls behöver vara så. Så goda råd till dig som konsument: tänk kritiskt och ställ krav innan du handlar.
Foto: iStock
Text: Sandra Hjelm
Mer information
Kontakt
Martin Gustafsson
Inspektör marknadskontroll
Telefon: 010-168 05 27
E-post: martin.gustafsson@elsakerhetsverket.se