Bild på en dator med Elsäkerhetsverkets startsida.

Nu blir det enklare att hitta på vår webb

Om du besöker Elsakerhetsverket.se och klickar dig in på Privatpersoner, ser du kanske att det har skett några förändringar. Många sidor har uppdaterats och flyttats, och det finns en helt ny sektion med rubriken "Din elanläggning".

Vi arbetar ständigt med att förbättra vår webbplats och göra informationen som finns där enkel att både hitta och förstå. Därför har vi nu förtydligat vår information om privatpersoners elanläggningar och elprodukter. Tidigare har det bland annat varit svårt att hitta samlad information om vad det egentligen innebär att vara ansvarig för elen. Nu finns en egen sådan ingång, där ansvaret sammanfattas och förklaras utifrån vilken boendeform man har. Om man bor i en bostadsrätt har man till exempel ett annat ansvar för boendets elanläggning än om man bor i en hyresrätt.

Checklistor och tips

På de nya sidorna kan du även hitta olika checklistor för stöd vid kontroll av elprodukter och elanläggningar. Den stora skillnaden är emellertid den helt nya ingången "Din elanläggning". Här beskriver vi vad en elanläggning är, vad som gör den säker och vad innehavaransvaret innebär. Vad ska man till exempel tänka på när man köper eller bygger ett hus? Vad behöver man veta om man ska renovera det? Och vilket ansvar har man när man säljer eller kanske river bostaden?

Vi har försökt anpassa och förenkla texterna så att även den som inte är insatt i frågor som rör el ska kunna förstå sitt ansvar och agera därefter.

Elsäkerhetsverkets webbsidor för privatpersoner

Populärt innehåll

Elsäkerhetsverkets webbplats har cirka en halv miljon unika besökare per år. De mest besökta sidorna handlar om IP-beteckning, stickproppar för taklampor, el i badrum, elkablar i mark kapslingsklasser och föreskrifter. Även vår funktion för frågor och svar samt e-tjänsten Kolla elföretaget är populära bland våra webbplatsbesökare, och under våren har sidorna om kampanjen Koppla säkert blivit alltmer välbesökta. Vanliga sökord som används för att komma till vår webbplats är bland annat: behörighet, auktorisation, nya regler, föreskrifter, IP-klasser, egenkontrollprogram och jordfelsbrytare.

Om du har frågor om innehållet på vår webbplats är du välkommen att höra av dig till oss.

Senast granskad: 2020-06-16