
Hur mår elen i ditt hus?
Har du funderat på hur elen i ditt hus mår? Om inte kanske det är dags att låta ett elinstallationsföretag göra en översyn! Risken för elbränder är större i gamla bostäder och beror exempelvis på felgjorda elinstallationer, dåligt underhåll och överbelastning på elanläggningen.
Du är ansvarig för din elanläggning
Elbränder i elanläggningar ökar och varje år drabbas 260 hushåll. En orsak är att bostadsägare i allmänhet inte kontrollerar elanläggningen regelbundet. Det saknas kunskap om vilket ansvar man har som bostadsägare och om vilka regler som gäller vid elinstallationer. Det sker även ett stort antal elolyckor i hemmen på grund av elfel och drygt 100 barn uppsöker en akutmottagning på grund av elchock från vägguttag varje år.
Gammal bostad – extra koll
I äldre hus, framför allt i villor och radhus, åldras elanläggningar snabbare än de byts ut och de brinner oftare i villor och radhus jämfört med i flerbostadshus. I fasta elinstallationer sker nästan dubbelt så många bränder under vintern som på sommaren, förmodligen för att elanläggningen belastas hårdare under vintern. Branden startar ofta i elcentralen vilket gör att den sprider sig snabbt till andra delar i huset. Nya tekniker kan också medföra ökad belastning på elanläggningen exempelvis solceller på taket och elbilsladdning i garaget.
Tips för att höja elsäkerheten i din bostad
- Ta reda på vilket ansvar du har när det gäller att fortlöpande kontrollera elen i din bostad.
- Elcentralen - låt ett elinstallationsföretag gå igenom elcentralen för att hitta uppenbara brister.
- Kolla upp att elföretaget finns registrerat på Elsäkerhetsverkets tjänst kollaelforetaget.se.
- Elprodukter - håll rent bakom kyl/frys och rengör torktumlare och tvättmaskin enligt bruksanvisning.
- Låt installera jordfelsbrytare – i samband med det kan också andra brister upptäckas som man inte vetat om. Idag finns även ljusbågsvakt för bostäder.
- Testa din jordfelsbrytare och brandvarnare regelbundet så att du vet att de fungerar.
I Elsäkerhetsverkets rapport Elsäkerhet i bostäder kan du läsa mer om hur det står till med elsäkerheten i Sveriges bostäder.
Bild:iStock
Mer information
Kontakt
Cia Edlund
Kommunikationschef
Telefon: 010-168 05 16
E-post: cia.edlund@elsakerhetsverket.se