Logotyp till tjänsten Koppla säkert.

Koppla säkert i sommar

Elsäkerhetsverkets regeringsuppdrag ”Informationsinsatser vid försäljning av elektriska installationsprodukter” pågår för fullt och målet är att lansera den digitala tjänsten Kopplasäkert.se innan sommaren. Ett flertal branschaktörer har varit med och utvecklat det material som kommer att finnas tillgängligt för butiker och återförsäljare när tjänsten Koppla säkert lanseras innan sommaren.

Hej igen Elin Cederholm som är projektledare för Koppla säkert - beskriv kort vad Koppla säkert handlar om och vad ni håller på med nu?

- Koppla säkert handlar om att på ett enkelt och tydligt sätt ge privatpersoner information om vilka regler som gäller vid elinstallationsarbeten.

Vad kan jag ha för nytta av Koppla säkert?

- Koppla säkert kommer att vara till nytta för många målgrupper. Som privatperson kan du enkelt söka reda på om du får göra elinstallationsarbetet själv eller om du måste anlita ett elföretag. Som säljare av elinstallationsprodukter kan du använda tjänsten när du får frågor från kunder och du kan skylta med Kopplasäkert.se i din butik eller webbutik. Är du elinstallatör kan du tillsammans med kunden titta på vad kunden själv får göra vid exempelvis en renovering och vad ditt elföretag måste göra.

Hur vet ni vad butiker och återförsäljare av elmateriel behöver?

- Vi har under hela arbetet med regeringsuppdraget haft en extern referensgrupp att bolla idéer med. I referensgruppen sitter flera återförsäljare och deras kunskaper och synpunkter har varit jätteviktiga i detta arbete. Tillsammans har vi skapat den handlingsplan kring Koppla säkert som vi nu arbetar efter.

Vilken typ av trycksaker och marknadsföringsmaterial tillhandahåller ni och var kan man hitta det?

Vi har tagit fram material för skyltning i fysiska butiker och banners som e-handeln kan använda. Vi har också tagit fram annonser, profilprodukter och marknadsföringsfilmer som vi och de som vill samarbeta med oss, kan använda i sina kanaler. Allt material finns att ladda ner på vår webbplats. 
Ladda ned material om Koppla säkert

Hur kommer allmänheten att få reda på att Koppla säkert finns?

- Vi kommer genomföra digitala kampanjer, publicera pressmeddelanden och nyheter i medier, webb och sociala kanaler, synas på Anslagstavlan på SVT. Vi hoppas förstås mycket på att butiker och elföretag som möter mycket kunder hakar på och använder vårt material och delar information i sina kanaler. Koppla säkert är en långsiktig satsning så vi kommer att upprepa kommunikationsaktiviteter under hela året.

Vad vill ni ska hända när ni lanserar?

- Vi vill att Koppla säkert ska uppmärksammas av så många som möjligt. Därför hoppas vi att exempelvis återförsäljare, elföretag, försäkringsbolag och tillverkare väljer att delta i satsningen och sprider vårt material i sina kanaler. Det är dessa samarbetspartners som träffar privatpersonerna. Målet är att så många som möjligt ska använda vårt verktyg och utifrån det göra aktiva och medvetna val, när de står i begrepp att handla elmaterial eller funderar på att göra elarbeten i sina hem.

Vilka har varit med och jobbat fram Koppla säkert? 

- Det är vi på Elsäkerhetsverket som tillsammans med vår externa referensgrupp tagit fram Koppla säkert. I referensgruppen finns återförsäljarna Biltema, Clas Ohlson, Jula, Bauhaus, Onninen samt tillverkaren Schneider Electric. Branschorganisationerna Svensk Försäkring, Länsförsäkringar, Svensk Handel, Brandskyddsföreningen Elektriska nämnden, SEK Svensk Elstandard, Installatörsföretagen och Byggmaterialhandlarna. Konsumentverket och företaget Hyr en timme, har också deltagit i arbetet.

Var kan man läsa mer om Koppla säkert?

- På Elsäkerhetsverket webbplats finns information om Koppla säkert. Där hittar du också information om vilka företag som hittills valt att delta i samarbetet, hur du själv kan delta och det marknadsföringsmaterial som vi tagit fram.
Information om Koppla säkert

 

Text: Cia Edlund

Senast granskad: 2020-03-30