Telefonladdare i uttag på tåg.

Kolla uttagen på tåget innan du laddar

Var försiktig när du laddar dina elprylar utanför hemmet, till exempel på tåget. Om laddaren är bristfällig kan stickproppens stift sitta kvar i vägguttaget när du tar ut laddaren, och bli strömförande. Enligt SJ har sju incidenter inträffat under de senaste två åren där resenärer råkat ut för att stiften sitter kvar i uttaget.

– Vid fyra av dessa sju incidenter fick resenären en stöt, men som tur var hände inget allvarligare, säger Robert Wewertz vid SJ.

Elsäkerhetsverket har vid flera tillfällen gått ut med varningar om att stift från stickproppar kan fastna i vägguttag.

– Dessvärre ser vi, bland annat i vår mediebevakning, att detta händer. Därför vill vi uppmärksamma allmänheten att det är viktigt att hålla koll på sina egna laddare. Det gäller oavsett i vilket eluttag man laddar, vare det sig är på ett tåg, i skolan eller hemma hos en vän, säger Per Samuelsson, produktchef vid Elsäkerhetsverket.

Risk för elchock och merarbete

– Utöver den uppenbara risken för passageraren innebär det ett merarbete för oss som arbetar vid SJ. Först måste passagerare säkras, sedan ska strömmen brytas för att senare invänta elektriker som återställer uttaget, säger Robert Wewertz.

– Så här ser det ut i alla offentliga miljöer, men det är långt ifrån alla som har de säkerhetsrutiner som SJ har. Det finns många obevakade väntrum på sjukhus, i skolmatsalar och på caféer där det finns uttag, menar Per Samuelsson.

Så undviker du dåliga laddare

När du ska köpa laddare är originalprodukter att rekommendera. Det finns kopior som kan se välgjorda ut, så tänk på att ta reda på varifrån du köper laddaren – kolla upp kontaktuppgifter och omdömen till företaget du köper från. Handlar du från ett företag utanför EU har du inte längre samma rättigheter som konsument och kan inte få hjälp om det skulle vara problem med produkten, eller om du hamnar i tvist med företag eller tillverkare. När du handlar utanför EU kallas det privatimport vilket innebär att det är du personligen som ansvarar för produktens säkerhet.

- Tänk på att om en laddare är orimligt billig så kanske det är just orimligt. Plasten i  laddare ska vara av en sort som är svårantändlig ifall olyckan skulle vara framme för att produkten ska uppfylla säkerhetskraven, den typen av plast är kostsam precis som andra komponenter inuti laddaren som konsumenten inte själv kan se, säger Per Samuelsson.

Särskilt viktigt att barn förstår

Barn är nyfikna och småttingar befinner sig ofta nära golvet där de lätt kommer åt uttag som vuxna inte tänker på. Prata tidigt med dina barn om el och säkerhet utan att för den skull skapa rädsla, el är också väldigt bra. Förklara i vilka situationer det är viktigt att barnen ber en vuxen om hjälp, till exempelvis om stift fastnat i vägguttaget.

– Att prata med sina barn, i en tidig ålder, om elsäkerhet är något jag hoppas att alla gör. Det sägs ju också att barn gör som vi vuxna gör, inte bara som vi säger, så här ligger det ju något i att även tänka över sitt eget beteende. Att inte ladda elprodukter på natten är något som man som vuxen kan ha som tumregel, säger Per Samuelsson.

Senast granskad: 2020-09-22