Porträttbild på Åsa Gabrielsson.

Åsa söker framtidens elektriker

Samhället står inför den gigantiska utmaningen att klara en grön omställning som kräver elektrifiering på en helt ny nivå. Åsa Gabrielsson, verksamhetsansvarig på ECY, försöker hitta dem som ska göra omställningen möjlig.

Det berömda bananskalet. Så beskriver Åsa Gabrielsson sin väg till elbranschen. Hon jobbade som lärare men tyckte arbetet utanför klassrummet var minst lika kul.

– Jag är driven som person och arrangerade kulturkvällar, insamlingar och utflykter. Men skolan är inte alltid den mest snabbfotade och framåtlutade verksamheten och efter ett tag blev jag otålig och ville prova något annat, säger Åsa Gabrielsson.

Via jobb på Rikspolisstyrelsen och Svenskt Näringsliv blev hon headhuntad till en roll som regionassistent på Installatörsföretagen, IN. Parallellt med jobbet på IN är hon numera även verksamhetsansvarig på Elbranschens centrala yrkesnämnd, ECY. Med tiden har hennes fokus förflyttats alltmer till kompetensförsörjning.

– Att hitta morgondagens elektriker är en väldigt motiverande uppgift. För det är faktiskt lite bråttom. Ska vi klara den gröna omställningen behöver vi, bland mycket annat, energieffektivisera våra bostäder och få en fossilfri fordonsflotta på plats. Allt det här kräver kunniga installatörer och elektriker av olika slag. Inom en snar framtid kommer vi att behöva många fler än de som är yrkesverksamma i dag, säger Åsa Gabrielsson.

En viktig del av hennes uppdrag är att försöka förändra bilden av vad det innebär att utbilda sig till elektriker

– Det finns en gammal förlegad bild av att en yrkesutbildning skulle vara att måla in sig själv i ett hörn. Men dagens utbildning till elektriker är i själva verket ett slags smörgåsbord där studenterna kan välja en rad olika inriktningar efter intresse, dessutom är utbildningen högskoleförberedande. Det är viktiga budskap att nå ut med till dem som ska välja gymnasieprogram, säger Åsa Gabrielsson.

Studier visar att en effektiv metod för att höja ett yrkes attraktionskraft är att börja tidigt. Åsa Gabrielsson har på sistone provat nya djärva grepp för att nå ut till barn redan innan de börjat högstadiet. Sommaren 2022 lanserade ECY sitt första Elkollo. Under fyra dagar fick en grupp barn i Nyköping göra experiment och elpyssla under uppsikt av kolloledare i form av elever från Elteknikbranschens gymnasium.

– Vi blev överväldigade av intresset och jätteglada av responsen från barn och föräldrar. Över hälften av dem som gått på kollot sade efteråt att de ville studera till elektriker. Framför allt fick vi ett tydligt bevis på att barn, både flickor och pojkar, tycker vårt område är spännande.

Nu håller Åsa Gabrielsson och ECY på att förbereda inför nya elkollon på olika platser runt om i landet under sommaren 2023. En annan viktig sak på Åsa Gabrielssons agenda är att bidra till ökad jämställdhet. Andelen kvinnor i yrkeskåren är fortfarande under 5 procent.

– Det gäller att ha tålamod och inse att det är ett långsiktigt arbete. Det kommer att dröja innan vi har 50 procent tjejer på el- och energiprogrammet. Det kan vara tufft för 16-åriga tjejer som ska välja gymnasieprogram att göra ett normbrytande val. Det är betydligt fler kvinnor som väljer att omskola sig till elektriker senare i livet då de kanske blivit säkrare på sig själva och vet mer vad de vill. Det jag vill lyfta är att kvinnor passar precis lika bra för att bli elektriker som män. Det finns ingenting i yrkesrollen som gör kvinnor mindre lämpade, säger Åsa Gabrielsson.

Landskamp på ELFACK-mässan

Om några månader går den stora el- och energimässan Elfack av stapeln i Göteborg. Åsa är med och arrangerar en landskamp i installation mellan Sverige och Norge och kommer att stå på scenen och intervjua både yrkesproffs och studenter.

– Jag ser verkligen fram emot att träffa både gamla och nya bekanta. Elfack är ett perfekt tillfälle att visa upp alla de oerhört spännande möjligheter som vår bransch kan erbjuda. Framtiden är elektrisk. Nu gäller det bara att hitta dem som ska installera den också. 

Bild: ECY
Text: Dan Håfström

Senast granskad: 2023-03-28