En humla på lila krokus.

LEDARE: Det handlar hela tiden om att jobba smartare

För ett par månader sedan klev jag in på Elsäkerhetsverket som chef anläggning i region nord och öst. ”Överinspektör” står det i anställningskontraktet. Det vilar inte på mig att raljera över titlar, men nog går tankarna till en lång figur med förstoringsglas, lite lätt framåtböjd över ordinarie inspektör?

Vi jobbar inte så.   

Saken att få mycket gjort på en liten myndighet stavas istället frihet under ansvar. Vi funderar varje dag på hur vi på bästa sätt jobbar med elsäkerhet för ett tryggt och störningsfritt Sverige.   

De viktigaste instrumenten i vår verktygslåda är – som för så många myndigheter – kommunikation och samverkan. För att få utväxling i vårt arbete måste vi samverka, såväl med andra myndigheter som företag och branschorganisationer.

Tillsyn efter anmälan om brister i anläggningar förblir viktigt även i framtiden. Men den stora insatsen för folkhälsan kommer nog i än högre grad än idag ske i det proaktiva arbetet, med planerade projekt på olika teman.

När vi nått ända fram med att koppla varje tillsynsprojekt till en mätning, en analys och en kommunikationsinsats är vi i mål. Det är då vi når full effekt i elsäkerhetsarbetet. Och där är vi snart med anläggningstillsynen. Vår marknadskontroll är redan där. Vi märker ju också ett stort medialt intresse i kring många av de produkter vi provar. Nu senast kring provning av laddboxar till elbilar. Det här är frågor som är viktiga för konsumenterna och därmed lätta att nå ut med.

Den största utmaningen för den fortsatta elektrifieringen av Sverige ligger annars i bristen på kompetens. Missa inte vår inte vår intervju med Åsa Gabrielsson i detta nyhetsbrev!

Till sist: I december ifjol gjorde Elsäkerhetsverket en undersökning bland privatpersoner för att kartlägga hur omfattande problemet med elektromagnetiska störningar (EMC) är i samhället. Det visade sig vara främst hemelektronik och radioutrustning som är mest utsatt för EMC-störning. Undersökningen tog också reda på allmänhetens medvetenhet. I samband med mässan ELFACK håller Elsäkerhetsverket i en paneldiskussion om EMC. Vi ses på ELFACK!  

Stefan Hultquist
Regionchef nord och öst, Avdelningen anläggningar Elsäkerhetsverket

Bild: iStock

Senast granskad: 2023-03-28