• Skriv ut
Alternativ bildtext

Elsäkerhetsverket önskar dig en elsäker sommar!

Äntligen är sommaren här! Solen värmer och du kanske flyttar ut både matlagning och umgänge från kök och vardagsrum till altan och balkong. Vi hjälper dig ett steg på vägen så att du kan använda dina elprodukter på ett säkert sätt i sommar.

När det gäller elprodukter är det A och O att se till att produkten matchar dina behov. Med det menar vi att du ska fundera på hur du ska använda produkten och därefter titta i bruksanvisningen för produkten så att den fungerar att använda på det sätt du tänkt. Du kan också vända dig till försäljningsstället om du är osäker på vad som gäller.

Det finns även andra saker du ska tänka på när det gäller användning av elprodukter utomhus.

  • Använd inte elektriska inomhusprodukter utomhus – du hittar instruktionerna i bruksanvisningarna och säkerhetsinformationen som ska följa med produkten.
  • Lägg inte skarvsladdar i fönster- eller dörröppningar.
  • Se till att uttagen du använder för dina produkter är skyddsjordade.
  • Kontrollera sladdar och stickproppar varje gång du tar fram dina elprodukter efter vinterförvaringen. Om du upptäcker skador ska du inte använda produkten!

Passa på att se över dina uttag utomhus

Portabel jordfelsbrytareNu när du börjar använda uttagen utomhus igen är det bra om du passar på att kontrollera skicket på alla uttag. Om det finns trasiga eller felaktiga uttag ska dessa bytas ut så att ingen skadar sig. Uttag som sitter utomhus ska också vara skyddsjordade.

Se också till att du har jordfelsbrytare installerad. Jordfelsbrytaren är ett viktigt skydd i din elanläggning och en billig livförsäkring. Om du har en elanläggning där det inte finns jordfelsbrytare finns det portabla att köpa som du kan använda till den dag du har installerat en.

Kolla elföretaget

Hittar du fel i din elanläggning ska du se till att anlita ett elinstallationsföretag som kan hjälpa dig att se över anläggningen och göra de ändringar som behövs. Från och med 1 juli 2017 införs nya regler för elinstallationsföretag. Då måste alla som utför elinstallationsarbeten vara registrerade hos Elsäkerhetsverket och uppfylla särskilda krav. Innan du anlitar en elinstallatör, kan du efter den 1 juli kontrollera att det är registrerat genom att använda dig av e-tjänsten Kolla elföretaget. Håll utkik på Elsäkerhetsverkets webbplats!

LÄS OCKSÅ: Elsäkerhetsverkets broschyr ”El utomhus” 

Text: Kim Reenaas
Foto: Mostphotos, Maria Obed

Mer information

Nyhetsbrevet

Sidansvarig: Elisabet Ek
Publicerad: 2017-06-15
Senast uppdaterad: 2017-06-15