
Elsäkra och medvetna val inför nya året
Julen är nu nära och snart är vi inne i ett nytt år. Under 2019 har vi på Elsäkerhetsverket fortsatt att arbeta för ett elsäkert Sverige. I detta arbete är våra samarbeten med alla aktörer inom elbranschen självklart viktiga pusselbitar. Men en lika viktig pusselbit är du som privatperson och att du får tillräckligt med information för att kunna göra medvetna och elsäkra val när el är inblandat. Årets sista nyhetsbrev innehåller både matnyttiga tips och en del tankeställare.
Som privatperson stöter du förmodligen på elsäkerhetsregelverket oftare än du tror. Det kan vara när du köper bostad, installerar en laddstation till elbilen, sätter upp belysning på fasaden, byter ut ett trasigt vägguttag eller köper nya USB-laddare till barnens mobiler på nätet. Din roll i detta som privatperson är att göra medvetna och elsäkra val, vilka i slutänden påverkar elsäkerheten. Vår roll som myndighet är att på olika sätt verka för säkra elektriska produkter, säkra elinstallationer och säkra elanläggningar, exempelvis genom tillsyn eller genom olika informationsinsatser. Men det är först tillsammans med dig som vi kan åstadkomma största nyttan.
Är ditt hem elsäkert?
Du som äger din bostad är också ansvarig för att den är elsäker. Nyligen släpptes rapporten Elsäkerhet i bostäder som du kan läsa mer om i detta nyhetsbrev. Den visar bland annat att risken för brand på grund av el ökar ju äldre din bostad är och att privatpersoner inte kontrollerar elanläggningen i sin bostad regelbundet, något som faktiskt är ett lagkrav. Fler riskfaktorer är felgjorda elinstallationer och överbelastning på bostadens elanläggning. Rapporten stärker också bilden av att vi som myndighet ska fortsätta att nå ut med information till er privatpersoner.
Att tänka efter före i julhandeln
Elsäkerhetsverket har under året samarbetat i flera projekt, några med målet att hjälpa dig som privatperson att göra rätt när det gäller el. Du kan i detta nyhetsbrev exempelvis läsa mer om ett samarbete med Sveriges konsumenter, ”Privatimportens faror – köp på egen risk”. Syftet är att hitta farliga elprodukter som du eller någon du känner stött på och därmed arbeta för att få bort farliga elprodukter från våra hem. En annan artikel lyfter just privatimporten och vad det faktiskt innebär för dig som privatperson. Det är en del att hålla koll på, men vi skickar med lite tips på hur du kan shoppa säkrare i julhandeln.
Vi hjälper dig att göra rätt
Du kan också läsa mer om det regeringsuppdrag vi genomför tillsammans med branschen, och som syftar till att ge privatpersoner ökad kännedom om regelverket kring elinstallationsarbete. Kortfattat handlar det om informationsaktiviteter som tagits fram tillsammans med branschen och som kommer att lanseras under 2020. Bland dessa aktiviteter kommer du bland annat få ta del av ett helt nytt digitalt verktyg som just nu är under utveckling. Tanken är att denna lättillgängliga tjänst ska hjälpa dig att enkelt ta reda på vad du får och inte får göra när det gäller el, att göra elsäkra och medvetna val helt enkelt. Håll utkik under våren.
I nyhetsbrevet kan du även läsa om vårt samarbete med Energimyndigheten gällande solcellsanläggningar och om Årets Kraftkvinna, Annika Viklund, som brinner för jämställdhet och mångfald.
Vi önskar er en trevlig läsning och en God Jul och ett Gott Nytt År!
/Per Höjevik, chef för avdelningen Analys
Bild: Maria Obed