Pappakartonger på hög med symboler av olika hemelktronik på utsidan, som kaffebryggare exempelvis.

Vad menas med privatimport?

När du som privatperson köper en elprodukt från ett land utanför EU och tar hem den är det privatimport. Samma regler gäller för om du exempelvis köper en riskokare på semestern och tar den med hem på flyget eller om du beställer en elprodukt som skickas med post. Som privatimportör är det du personligen som ansvarar för att produkten är säker, handlar du inom EU är det istället tillverkaren eller importören som är ansvarig.

Försäljningen av hemelektronik via e-handel ökar stadigt för varje år. Förra året handlade vi elektronik på nätet för 15,6 miljarder kronor enligt E-barometerns Årsrapport 2018.

- Främsta orsaken till varför vi svenskar handlar på nätet är för att hitta bättre pris, vilket kan vara bekymmersamt när det kommer till elektriska produkter. Det finns ett samband mellan pris och kvalitet, säger Per Samuelsson, tf produktchef vid Elsäkerhetsverket.

Problemet mellan bra och dåliga elprodukter är att det oftast inte syns på själva produkten. En dåligt tillverkad produkt kan i värsta fall leda till elchock eller brand. 

Varje år testas hundratals produkter

Elsäkerhetsverket kontrollerar hundratals elprodukter i butiker och på nätet varje år. Innan en produkt köps in för vidare provning så finns det oftast redan en misstanke om att den inte uppfyller alla krav.

- När jag är ute i butik och kollar produkter så tittar jag bland annat på märkningen. Det är ovanligt att CE-märkning saknas, det är vanligare att kontaktuppgifter till tillverkare eller importör saknas eller att säkerhetsinformation inte finns på svenska. Det är krav på att en bruksanvisning på svenska ska följa med elprodukten, om den saknas så är det ett tecken på att den ansvarige inte har så bra koll på de regler som gäller, säger Per Samuelsson.

CE-märkning är ett krav för att få sälja elprodukter inom EU och innebär att den som är ansvarig för produkten intygar att den är tillverkad enligt de krav som finns och att den är säker att använda enligt bruksanvisningen.

Vilket ansvar har jag som privatimporterat?

Att du som köpt en elprodukt från ett land utanför EU innebär att du är ytterst ansvarig för att den är säker att använda. Tänk även på människor runtomkring dig som kan komma i kontakt med produkten.

- Elprylar som ser ut som leksaker är förbjudna inom EU. De kan locka barn till att leka med dem. Exempelvis lampor formade som en seriefigur eller en brödrost som liknar en bil. Det är heller inte tillåtet att sälja produkter som kräver en reseadapter för att kunna pluggas in i ett vägguttag, säger Per Samuelsson.

Det finns många krav för att våra elprodukter ska vara säkra att använda, vilket du som privatimporterar inte alltid känner till. Köper du en produkt från ett land utanför EU använder du den på egen risk. Du får inte sälja den vidare eller ge bort den i present då det räknas som att du sätter produkten på marknaden. Att sätta en produkt på marknaden betyder att det är du som importör som ska se till att den är korrekt märkt, har rätt dokumentation, att den är tillverkad enligt samtliga krav på säkerhet och att den är säker att använda.

Kolla upp företaget innan du handlar

Tullverket stoppar miljoner produkter varje år från länder utanför EU. Har du inte koll på att din produkt är godkänd kan det hända att den stoppas i tullen. Det är alltid bra att kolla upp företaget du handlar ifrån först så att det exempelvis finns kontaktuppgifter om det skulle visa sig vara något fel på produkten. När du handlar utanför EU har du heller inte samma rättigheter som konsument.

Checklista

Produkten ska ha

  • CE-märkning
  • Märkdata (information om spänning, ström med mera)
  • Information om tillverkaren, inkl. postadress
  • Information om importören, inkl. postadress (om tillverkaren inte finns i EU/EES)
  • Typbeteckning (identifiering av produkten)
  • Svensk stickpropp
  • Bruksanvisning och säkerhetsinformation på engelska/svenska

Företaget du handlar från ska ha

  • Adress, e-postadress, telefonnummer, namn, organisationsnummer eller liknande

 

Bild: iStock

Text: Sandra Hjelm

Senast granskad: 2019-12-12