
”Överlägset bästa lösningen för elsäkra hem”
Du har handlat och när du närmar dig ytterdörren låses den upp och öppnas. I hallen tänds taklampan samtidigt som dörren stängs. I köket hör du hur matskålen till din katt fylls på och kaffebryggaren puttrar. Ugnen är varm så det bara att ställa in gratängen. Högtalarna spelar din favoritmusik och i vardagsrummet arbetar robotdammsugaren.
För många är detta vardag, ett hem med tekniska prylar som underlättar våra liv. Även om begreppet smarta hem har minst tio år på nacken så är det först nu det börjar bli på riktigt i våra hem.
- Jag märker att vi får fler frågor senaste åren om just smarta lösningar för hemmet. Det är i första hand de som bygger nytt som är intresserade då det är lätt att göra dragning av kabel från början. Att dra kabel i en befintlig villa är kostsamt och i de fall jag arbetat med att ”smarta upp” äldre hus har det varit i samband med renovering, säger Anne Kvick Wiidh, elektriker vid Bergslagens Elektriska AB.
Så vad är egentligen ett smart hem?
Ett smart hem innebär att vi bygger in små datorer i våra prylar och för in olika regler som de ska följa. Som exempelvis att om luftfuktigheten i badrummet överstiger ett visst värde ska ventilationssystemet starta. Per Manholm, affärsutvecklare för smarta fastigheter vid Carlo Gavazzi säger så här:
- Basnivån för ett så kallat smart hus innebär i de flesta fall styrning av belysning. Det kan handla om att lamporna styrs efter om det finns människor i ett rum eller inte, vilket är en god energibesparing. Det kan också innebära att lampan i korridor och badrum ska lysa med mildare sken för exempelvis nattliga toabesök.
AI – artificiell intelligens
Vad som kan styras och programmeras med datorer finns det ingen gräns för. Ju mer tekniken utvecklas, med smartare datorer och med AI, kommer våra prylar i större omfattning att kunna fatta egna beslut. Med mer information som matas in i en dator kan den med tiden göra slutledningar som att ”Vid 11 brukar hen dricka sitt kaffe de flesta dagar, men inte på helgdagar. Idag är inte helgdag men hen drack te för 10 minuter sedan vilket är avvikande och därför bryggs inte kaffet klockan 11 idag.”
- Idag är det industrin som är ledande med robotar och hur datorer kommunicerar med varandra. Men tekniken finns och vi kommer att märka av den allt mer i våra hem, arbetsplatser och offentliga miljöer, säger Per Manholm.
Energisparande, praktisk vardagshjälp och trygghetskänsla
Utöver belysning är det lösningar som underlättar vår vardag som intresserar oss mest. Vi vill ha hjälp med städning, mat, tvätt och styrning av våra värme-, ventilations- och elsystem. Steget efter en enklare vardag är att vi vill känna oss trygga. Vi vill kontrollera låsfunktioner, vi vill veta om någon försöker bryta sig in, om barnen kommit hem efter skolan, om vi glömt spisen på eller om ett fönster står öppet.
- Något som för mig är helt överlägset gällande el och säkerhet är att varje gång huset känner att det är tomt på människor stängs strömmen av, förutom till de apparater som kräver ström, som värmesystem, kyl och frys. På det sättet kan det inte börja brinna i en trasig elprodukt. Även om det finns system idag med seriekopplade brandvarnare som känner av brandrök och värme och som larmar så är det ju mycket smartare att förekomma ett sådant scenario, säger Anne Kvick Wiidh.
EMC – elektromagnetisk kompatibilitet
Med mycket elektronik i hemmet kan det uppstå störningar, även om det inte idag finns någon bra studie kring detta. Exempelvis kan EMC-problem påverka radiomottagningen, eller om du har marksänd digital-TV att det visas fyrkanter på skärmen eller att bilden fryser.
- EMC handlar egentligen om hur olika elektriska produkter fungerar tillsammans. Att de inte stör varandra. Vi tar det ofta som en självklarhet att elprodukter ska fungera tillsammans, men så är det inte alltid och det kan vara svårt att förstå om det är ett EMC-problem eller något annat, säger Henrik Olsson, elinspektör vid Elsäkerhetsverket.
Det cirkulerar också tankar och viss oro för att vi blir mer sårbara med den nya tekniken i våra hem. Exempelvis att vi blir hackade, eller att lösenord följer med kasserade produkter ut från huset. Bara känslan av att någon kan ta sig in i din övervakningskamera hemma är en skrämmande tanke, och det kan vara svårt att veta hur tillverkaren av produkterna tar hänsyn till IT-säkerhet. Ett annat problem kan vara att grannen installerar ett likadant smart hemmasystem som du själv, om ditt system inte är krypterat så finns risken att grannen twittrar från ditt kylskåp, eller programmerar om dina smarta produkter. Risken finns att ditt smarta hem blir osmart, tips är att starta med en riskbedömning och ställa krav på säkerhet innan du väljer system och produkter.
Framtiden?
Röststyrning är på tapeten och många är vi som delar hus med till exempel Siri, Google eller Alexa. Och visst kan man bli trött på den entoniga meningen ”Nu förstår inte jag vad du säger”, men tekniken går framåt och vi är bara i början på resan mot smarta hem.
- Många produkter som tillverkas idag för smarta hem-lösningar är tillverkade för trådlös överföring. Men det är alltid bästa alternativet om man har möjlighet att ha ledningar installerade. Ibland kan trådlös kommunikation störas och det blir svårare att felsöka, en ledning kan du alltid följa, säger Per Manholm.
Med AI-lösningar som ställer hjärtdiagnoser och musikkonserter med avlidna artister som uppträder via hologram kan vi bara sia om vad som kommer näst. Det som vi vet är att det är våra behov, irrationella som rationella, som kommer att ligga till grund för kommande utveckling av våra älskade hem.
Text: Sandra Hjelm
Bild: iStock