Liza Sandelin, elkraftskonstruktör.

”WOW, jag visste inte att din mamma är brandman!”

Liza Sandelin är 39 år och arbetar som elkraftskonstruktör. Kontoret vi ses på är ljust, modernt och på andra sidan det runda bordet möter jag ett par nyfikna, öppna och glada ögon. Framför oss har vi en varsin kopp med obligatoriskt automatkaffe. Liza älskar sitt yrke och vill gärna se fler kvinnor inom branschen.

Det är inte alla som i sitt yrkesliv får vara med om att rusta upp sin gamla skola, eller två. Liza Sandelin som arbetar vid Ebab – Elektrotekniska Byrån AB i Karlstad har under de senaste åren fått vara med om att rusta upp två av sina gamla skolor. I en av dem går även två av hennes tre barn, och det var där i en av korridorerna hon mötte barnens klasskompisar som utropade ”Wow, jag visste inte att din mamma är brandman”.

- Jag släcker väldigt sällan bränder i mitt yrke, men det kan ha varit min hjälm och den orangea västen som gav det skenet, säger Liza och ler åt minnet.

Arbetet med skolorna innebar två omfattande projekt där Liza tillbringade många timmar framför datorn med att ta fram ritningar i CAD-program. Tillsammans med sina kollegor skapades två helt nya skolmiljöer med moderna och smarta system.

- På Hultsbergsskolan så känner sensorer av om det finns människor i samma rum. När du kommer in ökar ljusstyrkan och när du går ut minskar den. Energisparande och du behöver aldrig tänka på att släcka när du lämnar rummet, förklarar Liza.

På frågan om hur smart hennes egna hem är skrattar hon till och säger att hon inte riktigt kommit dit än.

- Men en dröm jag har är att få vara med om att skapa ett självförsörjande hus. Det tycker jag skulle vara enormt spännande. Vi är på väg mot en mer hållbar framtid, men än så länge är det sällsynt med byggnader som har en helt egen energiförsörjning bortkopplat från elbolagens och kommunens ledningsnät, säger Liza.

På gymnasiet läste Liza naturprogrammet med inriktning på teknik, men när hon sedan skulle välja inriktning för högre studier blev det svårt. Hennes intresse för språk var lika starkt som för teknik.

- Det slutade med att jag singlade slant, så jag läste till elingenjör och det har jag aldrig ångrat. Ingen dag är den andra lik, nya projekt och spännande möten med människor. Teknikutvecklingen går snabbt framåt och det känns kul att få vara med på den resan, säger Liza.

Det är ingen hemlighet att branschen består av flest män. Som student vid Karlstads Universitet var Liza en av fem kvinnor i en grupp på 50 personer.

- Jag träffar kvinnor i mitt yrke men jag vill gärna se fler. Arbetsgivare i branschen vill anställa kvinnor men det är för få som väljer att läsa tekniska utbildningar. Det är underbart att få arbeta med teknik, utveckling och en mer hållbar framtid. Vi kvinnor behövs i den här branschen, säger Liza.

Så är kaffet slut, vi har pratat och skrattat en lång stund och vi går ut från kontoret i jakt på ett bra ställe att ta en bild på. Och visst ser hon ut att trivas, bland sina ritningar på ett kontor med 28 inspirerande kollegor.

Foto: Elsäkerhetsverket

Text: Sandra Hjelm

Senast granskad: 2019-09-30