Kim Reenaas och Elisabet Falemo på Kvalitetsmässan 2017.

Elsäkerhetsverket är Sveriges modernaste myndighet

Nu är det klart! Sveriges modernaste myndighet ligger i Kristinehamn och heter Elsäkerhetsverket. I går kväll fick myndigheten ta emot priset som Sveriges modernaste myndighet 2017 under Kvalitetsmässan i Göteborg.

- Jag är väldigt glad och stolt över utmärkelsen, säger Elsäkerhetsverkets generaldirektör, Elisabet Falemo. Det är ett fantastiskt fint kvitto till alla medarbetare som varit med och utvecklat verksamheten, samtidigt som vi sjösatt en modernare elsäkerhetslagstiftning. Ett förtroendefullt samarbete med andra myndigheter, branschorganisationer och fackliga organisationer har betytt mycket.

För femte gången arrangerade Kvalitetsmässan tävlingen om Sveriges modernaste myndighet och i år var det Elsäkerhetsverket som tog hem priset. Den 14 november mottogs utmärkelsen i samband med invigning av Kvalitetsmässan på Göteborgs Operan och prisutdelare var civilminister Ardalan Shekarabi.

Juryn säger i sin motivering att:
” På den här myndigheten har man vågat ompröva gamla arbetssätt och idag utförs uppdraget på ett nytt sätt och med ett tydligt fokus på att uppnå största möjliga samhällsnytta. Under omställningsarbetet har myndigheten visat på sin förmåga att agera snabbfotat, och på värdet av öppenhet mot och involvering av sina intressenter. På myndigheten ser man hellre möjligheter än hinder och gör inte saker svårare än de behöver vara. Här står också utvecklingen av statstjänstemannarollen högt på agendan och medarbetarna ser sig som ambassadörer för myndigheten och dess uppdrag.”

"Nu kör vi"

- Det är jättekul att vi som en ganska liten myndighet kan vinna priset, säger Elisabet Falemo. Vi har byggt vidare på kompetensen som finns bland personalen, släppt in externa referensgrupper tidigt i förändringsprojekt och även riktat våra insatser mot nya målgrupper för att bli ännu mer effektiva. Våra medarbetare har medvetet klivit ur sin bekvämlighetszon, allt för att möta de förväntningar och behov som finns, säger Elisabet Falemo.

 Fem myndigheter Elsäkerhetsverket, Kemikalieinspektionen, Länsstyrelsen Skåne, Socialstyrelsen och Statens Energimyndighet var slutnominerade i utmärkelsen Sveriges Modernaste Myndighet 2017. Den moderna statliga myndigheten bedöms utifrån fyra olika huvudkriterier: kvalitet, enkelhet och effektivitet, engagerade och kompetenta chefer och medarbetare, förnyelse och innovation samt hållbar miljö- och klimatmedveten utveckling. Syftet med priset är att ytterligare stärka utvecklingsandan och förbättringsivern hos myndigheter.

I juryn ingår Lena Emanuelsson, ordförande Saco-S, Britta Lejon, ordförande ST, Jenny Madestam, fil. dr i statsvetenskap och lektor vid Förvaltningsakademin Södertörns högskola och Henrik Edman, vd Kvalitetsmässan.

Foto: Kim Reenaas och Elisabet Falemo, Kvalitetsmässan

 

Kontakt

Cia Edlund

Kommunikationschef
Telefon: 010-168 05 16
E-post: cia.edlund@elsakerhetsverket.se