Ett barn tittar på julbelysning i ett fönster.

Laserbelysning kräver extra uppmärksamhet

Elsäkerhetsverkets årliga test av julbelysning är klar. I år har myndigheten även undersökt laserteknik som är en ny konsumentprodukt i julhandeln. Överlag ser myndigheten förbättringar senaste åren gällande elsäkerheten hos julbelysning.

Elsäkerhetsverket har låtit prova tolv julbelysningsprodukter i år, några traditionella julbelysningar och fem som handlar om laserteknik. Kontrollerna handlar främst om att produkterna inte ska ge elchock eller kunna starta några bränder, men också att de har korrekt dokumentation och märkning.

En tendens i år är att traditionell julbelysning i hem och trädgårdar kompletteras med laserbelysning. Istället för att ha en massa slingor och sladdar föredrar vissa att använda laserteknik. Det kan handla om tomtemotiv eller snöflingor som projiceras på husväggar eller inomhus.

Läs det finstilta!

- De traditionella julbelysningarna visar i år inga brister som leder till försäljningsförbud, men däremot ser vi brister i märkning och dokumentation. När det gäller laserbelysningen är informationen alldeles för finstilt på förpackningen. Det är lätt att konsumenter missar varningstexter och tror att man kan hantera laserbelysningsprodukter som vanlig julbelysning, säger Thomas Nilsson vid Elsäkerhetsverkets produktavdelning.

Strålsäkerhetsmyndigheten som har det samlade ansvaret för strålskyddsfrågor lyfter fram några saker som man särskilt bör se upp med gällande laserteknik.

- Det bör finnas särskilda instruktioner som pekar på olämpligheten att sätta upp dem så att människor blir belysta – särskilt barn – på nära håll och i synnerhet om det är en produkt som tillhör laserklass 3R. Laserbelysning är en starkt koncentrerad ljuspunkt som man inte bör titta in i. Det bör också varnas för att bestråla och blända trafik och det ska framgå vilken laserklass produkten tillhör, säger Martin Lindgren på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Fakta: All belysning som säljs i Sverige ska uppfylla särskilda säkerhetskrav och alla produkter som är gjorda för att anslutas till ett eluttag ska vara CE-märkta. Det ska också finnas bruksanvisning på svenska samt instruktioner om hur produkten får användas, exempelvis om produkten får användas utomhus eller inte.

Om laserbelysning på Strålsäkerhetsmyndighetens webbplats.

Sammanställning julbelysningstest 2014-2017 (excelfil)

Checklista julbelysning (wordfil)

Mer information kontakt

Thomas Nilson

Inspektör marknadskontroll
Telefon: 010-168 05 28
E-post: thomas.nilson@elsakerhetsverket.se

Katarina Olofsson

Inspektör marknadskontroll
Telefon: 010-168 05 25
E-post: katarina.olofsson@elsakerhetsverket.se

Cia Edlund

Kommunikationschef
Telefon: 010-168 05 16
E-post: cia.edlund@elsakerhetsverket.se

Sidansvarig: Cia Edlund