Köp – på egen risk!

Elsäkerhetsverkets motsvarighet i Finland, Tukes, publicerar idag sin stora undersökning om e-handel från länder utanför EU. De har bland annat köpt in och testat produkter från e-handelssajten Wish och resultatet är tydligt: du köper dessa produkter helt på egen risk.

I april 2018 gick Elsäkerhetsverket ut och varnade om stora risker med att köpa laddare från vissa e-handelssajter. Vi hade då undersökt USB-laddare som köpts in genom så kallad privatimport, även då via webbplatsen Wish. Samtliga laddare visade sig ha sådana brister att de var direkt farliga att använda. Nu har finska Tukes gjort en liknande undersökning och kommit fram till samma resultat.

- Det här visar att vi var helt rätt ute och att problemet med livsfarliga elprodukter som köps in via e-handelssajter utanför EU är riktigt allvarligt, säger Martin Gustafsson, inspektör på Elsäkerhetsverkets produktavdelning. Tukes har förutom elsäkerheten även kontrollerat andra brister, till exempel kemiska faror, med samma resultat även där. Som konsument måste du tänka till både en och två gånger innan du handlar från dessa sajter.

Köp laddare på egen risk - film från Tukes

 

Kontakt

Martin Gustafsson

Inspektör marknadskontroll
Telefon: 010-168 05 27
E-post: martin.gustafsson@elsakerhetsverket.se

Sidansvarig: Martin Gustafsson