kille fönar håret i badrum

EU-test visar på brister hos hårtorkar, platt- och locktänger

Elsäkerhetsverket har deltagit i ett EU-projekt för att testa säkerheten bland hårtorkar, lock- och plattänger. Av totalt 109 testade produkter visade det sig att mer än hälften hade brister. Den vanligaste bristen är att produkten inte har rätt märkning men sju av produkterna hade allvarliga brister som kan orsaka elchock och brand.

En av de saker som testas på hårtorkar är att fläkten stängs av manuellt och då ska inte värmeelementet i den slås på, en viktig säkerhetsfunktion. En av de testade hårtorkarna klarade inte det kravet utan började brinna inom en minut.

˗ När du köper elektriska prylar så välj inte den billigaste per automatik. Tänk på kvalitet, att den är CE-märkt och att det finns kontaktuppgifter till tillverkare eller importör. Om det inte finns en bruksanvisning på svenska, vilket är ett krav, kan det vara tecken på att det även finns andra krav på produkten som inte uppfylls, säger Martin Gustafsson, inspektör marknadskontroll vid Elsäkerhetsverket.

Handel över gränser

Produkterna som köptes in kommer från olika länder inom EU, varav tio köptes i Sverige från fysiska butiker och frisörsalonger. Produkter finns sällan enbart i ett land och med e-handel är marknaden global.

˗ Tänk på varifrån du köper dina produkter. Handlar du över nätet från en sida som känns svensk så kan det ändå vara ett företag utanför EU som står bakom webbplatsen. Då blir du importör för den produkten du köper och du är ansvarig för att den är säker att använda i Sverige, säger Martin Gustafsson.

Är produkten gjord för att kunna användas i Sverige?

Elprodukter som inte kan användas utan adapter är förbjudna att säljas i Sverige. De elprodukter som säljs inom EU ska vara CE-märkta och följa gällande regler för att produkten ska vara säkra att använda. I länder utanför EU gäller andra regler för produktens säkerhet.

˗ I vår marknadskontroll där vi köper in och testar produkter ser vi ibland att produkter tillverkade från exempelvis Kina ibland är märkta med 220 volt vilket innebär att produkten kanske inte fungerar i Sverige där vi har 230 volt, säger Martin Gustafsson.

Ställ krav på dina produkter

Det här är ett av många gemensamma projekt inom EU där Elsäkerhetsverket deltar. Arbetet för säkra produkter är kontinuerligt och som konsument kan du hitta farliga produkter inom EU-kommissionens webbplats och sidan Safety Gate.

˗ För att vi ska hålla hög kvalitet och säkerhet på våra produkter är även du som konsument viktig genom att du ställer krav på de produkter du köper, säger Martin Gustafsson.

Om du köpt en produkt med brister från ett land inom EU kan du anmäla den till Elsäkerhetsverket. På vår webbplats listar vi alla de elprodukter som belagts med försäljningsförbud i Sverige, du kan också prenumerera på dessa för att hålla dig uppdaterad.

Hårtork i EU-testet som belagts med försäljningsförbud. 

 

Text: Sandra Hjelm

Bild: iStock