• Skriv ut

Förändrad avgift vid ansökan som elinstallatör

Den 1 maj kommer Elsäkerhetsverket att förändra sina betalningsrutiner i samband med att en ansökningsavgift tas ut när personer söker behörighet. Detta leder till att alla som söker behörighet betalar samma avgift.

Foto: Elsäkerhetsverket/ShutterstockRegeringen har beslutat om ändringen i elinstallatörsförordningen och nu pågår arbetet med att förändra såväl betalningsrutiner som handläggningsprocess på Elsäkerhetsverket.

Ansökningsavgifter ska finansiera myndighetens handläggning av ansökningsärenden. Tidigare har Elsäkerhetsverket tagit ut en avgift i efterskott men enbart av de som fått sin behörighetsansökan beviljad. De som inte fått sin ansökan beviljad, har inte betalat någon avgift alls för handläggningen av ansökan. 1 maj 2014 kommer istället behörighetsavgiften att ersättas med en ansökningsavgift.

Den nya rutinen med ansökningsavgift gör att kostnaden minskar från 2 000 kronor till 1 350 kronor eftersom den fördelas lika på alla som ansöker.

- Avgiften är till för att finansiera själva handläggningen och en person som söker behörighet innebär samma handläggningstid för oss oavsett om ansökan beviljas eller avslås, säger Charlotte Mogren, handläggare vid Elsäkerhetsverket. Det är den tiden som man betalar för.

Information om förändringarna kommer att finnas på Elsäkerhetsverkets webbplats och uppdateras löpande. Där beskrivs också ansökningsprocessen för de som söker behörighet för första gången. Det finns också frågor och svar-dokument där man själv kan läsa sig till det viktigaste gällande förändringen på webbplatsen.

- Det går också bra att ringa eller mejla oss om man har frågor, säger Charlotte Mogren.

Foto: Elsäkerhetsverket/Shutterstock

perm_contact_calendarKontakt

Charlotte Mogren

Utredare/handläggare auktorisation
Telefon: 010-168 05 37
E-post: charlotte.mogren@elsakerhetsverket.se

Dokument

Beslutet SFS (2014:138) - Förordning om ändring i elinstallatörsförordningen (1990:806) (pdf)

Frågor och svar ansökningsavgift (pdf)

Mer information

Sidansvarig:
Publicerad: 2014-04-03
Senast uppdaterad: 2015-02-09