"Gena inte i kurvorna när du handskas med el"

För Hans Thedin, elektriker på Tjörn, tog det två år istället för en kvart att komma hem den där fredagen i augusti 2010. Han träffades av en ljusbåge när han skulle slutföra ett jobb i en elcentral.

Hans och Christina ThedinHans Thedin har 30 års yrkeserfarenhet som elektriker och var väl insatt i jobbet som han höll på med i hamnen på Tjörn.

Plötsligt small det till

Det var fredag och sista arbetsdagen i veckan. Han skulle göra mätningar på två utgående grupper i en elcentral, med en matning på 500 ampere. Han tappade en metallbricka som föll ner på en kopplingslåda. Någonstans i bakhuvudet fanns den där tanken som sa att han egentligen skulle gå in till killarna på lackverkstaden bredvid och meddela att strömmen skulle stängas av en stund, för att han på ett säkert sätt skulle kunna plocka upp metallbrickan. Men istället försökte han peta bort brickan med en skruvmejsel.

- Jag visste så väl att man inte ska göra så. Plötsligt small det till och en ljusbåge kom emot mig. Mina kläder började brinna och jag hann tänka många tankar på min familj och mina barn innan jag sprang som en brinnande fackla ut ur lokalen, säger Hans Thedin.

Hans rusade in till killarna på lackering som hade hört smällen från ljusbågen. De kylde med vatten och släckte elden. Hans fru fick ett fruktansvärt telefonsamtal och helikopter tog honom snabbt till Sahlgrenska sjukhuset där 30-procentiga brännskador konstaterades. Han hölls nedsövd en vecka och flyttades till specialavdelning i Linköping då skadorna var så svåra. Massor med operationer följde där hud från benen flyttades till de svårt skadade delarna på främst bålen, händer och armar. Såren blev infekterade av stafylokocker.

En lång väg tillbaka

- Det tog två år att komma tillbaka och jag vet så väl vad jag borde ha gjort den där fredagen. Jag skulle ha pratat med killarna på lackeringen och brutit strömmen men jag ville inte vara till besvär.

I oktober fick Hans lämna sjukhuset, men var så kraftlös att han varken kunde gå eller köra bil och någon styrka i händer och armar fanns inte. Träning, träning och åter träning följde - efter ett år kunde han börja jobba halvtid. Idag är han tillbaka och tänker en hel del på vad som hände.

- Mitt råd till alla är att ständigt påminna sig om faran med el. Gena inte i kurvorna när du handskas med el! Det är inte helt ovanligt att det just är vi ”gubbar” som drabbas av elolyckor. Det är lätt att man är oförsiktig när man tycker att man kan sitt jobb, säger Hans Thedin.

Foto: Leif Boström

Denna intervju publicerades första gången i Elsäkerhetsverkets rapport "Elolyckor 2015".

Mer information

Sidansvarig: Gunnel Nilsson