"Jag tänkte mig inte för när jag hade bråttom"

Sebastian Svensson var stressad den där dagen då han skulle byta avloppspump till en diskmaskin. Hans liv tog en plötslig vändning då han glömde bryta strömmen.

Sebastian Svensson Foto: Leif BoströmHan gick teknikvetenskapligt program på Nacka Gymnasium och fick jobb som servicetekniker hos en vitvarugrossist i augusti 2014. Hans uppdrag var bland annat att installera olika vitvaror på fastighetsbyggen och hemma hos privatpersoner.

- Jag jobbar på ett bra företag som har löpande internutbildning vad gäller installation och säkerhet, när man blir servicetekniker. Jag gick bredvid som lärling under några månader innan jag själv fick åka på uppdrag, säger Sebastian.

Glömde bryta strömmen

Han vet inte exakt hur han tänkte den där dagen eftersom en av konsekvenserna av elolyckan är förlust av närminnet. Med hjälp av bostadsinnehavaren som räddade Sebastians liv har han förstått hur det hela måste ha gått till.

- Jag hade varit runt på många jobb den 25 augusti och var förmodligen stressad då jag bytte en avloppspump till hennes diskmaskin. Jag tänkte mig inte för och glömde bort att bryta strömmen och fick 230 volt genom kroppen.

Bostadsinnehavaren hörde ett konstigt ljud från köket och hittade Sebastian helt medvetslös utan puls. Hon gjorde alla rätt, larmade 112 och började göra hjärt-lungräddning. Larmcentralen fanns med henne hela tiden i telefon tills räddningspersonal anlände och hjärtstartare flögs dit med helikopter. I 40 minuter jobbade man innan Sebastians hjärta kom igång helt.

- Jag är ung och stark men var i princip död i 40 minuter. Jag hölls nedsövd i 11 dygn och då jag vaknade såg livet helt annorlunda ut. Mina muskelfibrer i benen var förstörda. Jag fick sitta i rullstol två månader och träna mig att börja gå igen med rullator.

Nu följde en lång period med öppenvårdsprogram och träning av både kropp, minne och tal. Minnesträning i grupp och logopedhjälp för att kunna prata igen utan att sluddra, krävdes. Han tränade målinriktat med sjukgymnast för att bygga upp muskler och kunna gå igen.

- Jag gjorde nog det som är en av de vanligaste orsakerna till en sådan här olycka – slarvade. Jag tänkte mig inte för när jag hade bråttom och skulle förstås ha brutit strömmen som jag lärt mig. Den missen har nästan kostat mig livet, säger Sebastian.

Tillbaka med nya insikter

Idag arbetstränar Sebastian på sitt företag, har hand om inläggning av serviceordrar och bokar kunder.  Tillsammans med sjukvård och arbetsgivare finns en plan för hur han ska komma tillbaka och han tar en dag i taget. Hans mål just nu är att kunna gå i trappor obehindrat och så småningom kunna jobba med installationer igen.

- Läkarna tror att jag kan komma tillbaka helt men att det kommer att ta lång tid. För mig har det varit viktigt att hela tiden se framåt. Jag är inte rädd för att jobba med el igen, men jag kommer att ta det försiktigt och vara mer uppmärksam och noggrann, säger Sebastian Svensson.

Sebastians chef, Johan Warming, beskriver hur elolyckan påverkat företaget.

- Vi erbjöd krishjälp för medarbetare när olyckan hände och idag har alla våra servicetekniker med sig en bärbar jordfelsbrytare när de är ute och jobbar med mätinstrument för att kolla att strömmen är bruten. Jag hoppas att Sebastian ska bli helt återställd och att något liknande aldrig mer ska behöva inträffa på vår arbetsplats.

Foto: Leif Boström

Denna intervju publicerades första gången i Elsäkerhetsverkets rapport "Elolyckor 2015".

Mer information

Sidansvarig: Gunnel Nilsson