• Skriv ut

Bordslampa återkallas från konsument

Bordslampan är livsfarlig, även vid normal användning, då sockelns felaktiga konstruktion gör att lampan man skruvar i blir spänningsförande. Bordslampan klarar inte spänningsprov utan genomslag sker. Likaså är konstruktionen bristfällig och har för klen isolering som gör att den kan bli farlig med risk för elchock och brand. Elsäkerhetsverket har beslutat om försäljningsförbud och att Reforma Sthlm Aktiebolag ska återkalla alla sålda enheter.

Bordslampan saknar också CE-märke och all väsentlig märkning. EU-försäkran saknas, och det är en allvarlig administrativ brist.

Äger du den här produkten?

Om du äger denna produkt bör du lämna tillbaka produkten till inköpsstället eller förstöra den. Reforma Sthlm Aktiebolag är ålagd att varningsinformera.

Observera att alla beslut är möjliga att överklaga enligt förordningarna om elektrisk materiel (1993:1068) eller om elektromagnetisk kompatibilitet (2016:363). En överklagan ska vara inskickad till Elsäkerhetsverket senast tre veckor efter datum för beslut.

Här kan du läsa mer om beslutet:

Beslut om försäljningsförbud

Klicka på bilderna för att kolla lite närmare.

Här är en bild på bordslampan och förpackningen till den. All väsentlig märkning saknas bland annat CE-märke, tillverkare och  typbeteckning.

 

Här syns ett testfinger som visar att man kan få en elchock när man skruvar i och ur lampan. Man kommer alltså åt gängorna, även när lampan är helt iskruvad. 

Här syns gängorna i sockeln. De är spänningsförande hela vägen upp och gör att lampans sockel också blir det när man skruvar i den. De ska bli spänningsförande först när man skruvat ner lampan nästan ända mot botten.

Här kan man se hur den interna ledningen går. Den ska ligga skyddad mot kanter och annat som kan påverka den. Det gör den inte. Den ska också vara dubbelisolerad då den ligger direkt an mot stommen, som är berörbar. Den interna ledningen är bara grundisolerad. 

 

 

Fakta om produkten

Försäljningsförbud

nr 17EV581

Beslutat den

2017-03-07

Fabrikat/Varumärke

Reforma Sthlm

Modell

Bordslampa Industri Vintage

Part i ärende

Reforma Sthlm Aktiebolag

Kända försäljningsställen

Reforma Sthlm Aktiebolag

Mer information

Sidansvarig: Martin Gustafsson
Publicerad: 2017-03-10
Senast uppdaterad: 2017-03-10